Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відкрили першу в Україні кімнату, дружню до опитування дітей (+фото)

08 липня 2021 року, 13:50

У Дарницькому районі на базі Центру сім’ї відкрили заклад, у якому працюватиме перша в Києві кімната, дружня до опитування дітей. У ній за методикою «зеленої кімнати» проводитимуть опитування дітей, які стали свідками домашнього насильства. Це перший заклад саме такого типу не тільки у столиці, а й в Україні. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Із початку року 1095 дітей постраждали від жорстокого поводження і 787 стали свідками домашнього насильства. І це тільки ті випадки, які офіційно зафіксовані. Цей унікальний для Києва заклад дасть можливість проводити опитування дітей максимально безболісно для їхньої психіки. Його будуть здійснювати фахівці-психологи під наглядом працівників правоохоронних органів. Методика «зелена кімната» – це сучасна та ефективна форма роботи з дітьми, надання соціально-психологічної та правової допомоги дітям уразливих категорій – тим, які потерпіли від злочинів або стали їхніми свідками. І на тлі збільшення кількості звернень щодо насильства цей заклад дуже потрібен у нашому місті. Система запобігання та протидії насильству повинна бути комплексною, і ця кімната разом із «кризовими кімнатами», оновленим притулком, гарячою лінією «15-00», які ми зробили раніше, саме і розширює єдину мережу. Крім опитування, тут також триватиме реабілітаційна робота з постраждалими від насильства. Адже якщо травма не «пропрацьована», то це може накласти відбиток на все життя людини, на її ставлення до себе і людей навколо», – зазначила Марина Хонда.

Кімната, дружня до опитування дітей, працює за принципом «зеленої кімнати» та містить два приміщення. В одному працює психолог із дитиною, в іншому, за непрозорим склом, – поліція, яка через відповідні засоби зв’язку із психологом корегує питання. Для цього залучається психолог, що працює із підлітками, котрі стали жертвою чи свідками злочину. Адже траплялися випадки, коли дитина була жертвою сексуального злочину, а працівники поліції не мали достатньо знань і вмінь для роботи з нею. Тільки психолог, котрий володіє відповідними знаннями, може правильно поставити певні запитання, які цікавлять слідство. Що важливо, у «зеленій кімнаті» встановлено обладнання, яке записує розмову дитини і психолога. Тільки цей відеозапис, який зроблено в умовах такої кімнати, можна використовувати в суді без повторного допиту дитини, щоб уникнути психічних травм і стресу.

Якщо ви постраждали від домашнього насильства, звертайтеся телефоном на муніципальну гарячу лінію «Телефон довіри» за телефонами: 15-00 – зі стаціонарного або 044-272-15-00 – з мобільного. Також можна звернутися особисто до Центру гендерної рівності, протидії та запобігання насильству (вул. Іллєнка, 20). Працівники центру нададуть усю необхідну інформацію та допомогу. Також, якщо ви постраждали від домашнього насильства, звертайтеся до поліції за телефоном: 102.

Перша кімната, дружня до опитування дітей, які стали свідками домашнього насильства

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]