Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відкриють виставку традиційних японських ляльок, розмальованих митцями з усього світу

10 березня 2017 року, 14:49

11 березня об 11:00 у рамках Року Японії в Україні в Національному музеї «Чорнобиль» відбудеться відкриття міжнародної виставки «Окіаґарі кобоші для Фукушіми: солідарність від України».

Киянам представлять експозицію традиційних японських ляльок окіаґарі кобоші, розмальованих відомими митцями світового рівня на підтримку постраждалих від Великого східнояпонського землетрусу та аварії на АЕС «Фукушіма-1». Відкриття виставки приурочене до 6-ї річниці трагедії. Для презентації проекту в Україні на вернісаж завітає його ідейний натхненник та засновник – знаний у світі дизайнер Кензо Такада.

Зокрема, відвідувачі побачать близько 200 ляльок, розмальованих як відомими японськими, французькими, італійськими, іспанськими митцями (такими як Жан-Поль Готьє, Жан Рено, Домінік Буше та іншими), так і українцями – ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованими із «зони відчуження», дітьми‑чорнобильцями, відомими митцями, спортсменами, громадськими діячами (серед них Віталій Кличко, Джамала, Злата Огнєвіч, Андрій Шевченко, Ірина Мерлені тощо).

Також експонуватимуться роботи дитячого мистецького проекту Kids Guernica, створені дітьми Хірошіми з надією на мир у світі. У 2017 році до цього проекту, в якому вже взяли участь маленькі громадяни з понад 40 країн світу (створено близько 160 робіт проти війни та насилля), долучиться і Україна.

На церемонії відкриття заплановані виступи відомого ізраїльського скрипаля Іврі Гітліса та аргентинської оперної співачки Наталі Лемерсиєр (сопрано), а також молодих українських талантів – колективу «Two Violins» та ДВА «Київські соловейки».

Виставка «Окіаґарі кобоші для Фукушіми: солідарність від України» проходитиме за підтримки Посольства Японії в Україні, Київської міської державної адміністрації та Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського.

 

З 11 березня до 1 вересня 2017 року вхід на виставку вільний (крім урочистої церемонії відкриття).

 

Для представників ЗМІ вхід за редакційними посвідченнями. Акредитація також за тел.: 490 55 00, Кирило Ярошик (Посольство Японії в Україні). 

 

Місце проведення: Національний музей «Чорнобиль» (провул. Хорива, 1).

 

 Довідково.

Окіаґарі кобоші (дослівно «маленький монах, що встає») – витвір народного мистецтва, талісман-оберіг, який вже понад 400 років символізує стійкість та незламність для мешканців регіону Айдзу префектури Фукушіма.

Проект «Окіаґарі-кобоші» – це ідея японського дизайнера Кензо Такада, який вже довгі роки живе та творить далеко від батьківщини у Франції. Відомі французькі митці з побажанням якнайшвидшого відновлення Японії від стихійного лиха та японські митці з молитвою за швидку відбудову рідної країни наносять символічні малюнки на білу основу іграшки Окіаґарі кобоші, створену місцевими майстрами регіону Айдзу. Розмальовані таким чином Окіаґарі кобоші виставлялися у Франції та в інших країнах Європи. Під час створення ляльок використовується папір, отриманий методом переробки журавликів, які тисячами надсилають у Меморіальний парк миру м. Хірошіма. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]