Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відзначають 29-ту річницю підняття українського прапора над мерією

24 липня 2019 року

У Києві відзначають 29-ту річницю підняття українського прапора над мерією

Сьогодні у мерії відбулися урочистості з нагоди Дня Українського національного прапора в місті Києві. 24 липня 1990року за протокольним рішенням президії Київської міської ради, над будинком міськради на Хрещатику було піднято поруч з державним прапором УРСР український синьо-жовтий стяг.

«Дуже символічно, що саме в Києві, за більш ніж рік до проголошення незалежності було піднято синьо-жовтий прапор.  Впевнена, ви це зробили не через якісь домовленості або обіцянки, а за внутрішнім покликанням творення незалежної держави. Тоді на піднятті прапора зібралося близько 200 тисяч осіб, переважну більшість з яких склали кияни. Я хочу подякувати вам усім за те, що ви тоді не побоялися взяти на себе таку відповідальність і показали усьому світу прагнення народу жити у незалежній Україні», - зазначила заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда.

Перед тим, як синьо-жовтий стяг замайорів над столицею, його освятили у Софійському соборі та почесною ходою принесли до будівлі Київради, де зібрався багатотисячний мітинг. Кияни кілька місяців поспіль охороняли прапор на Хрещатику, поки радянська влада не визнала його офіційно. 

«Практично весь свідомий Київ прийшов тоді до Київради. Як свідчили історики, така кількість людей на Хрещатику була вперше з часів Центральної Ради. Величність цієї події полягає ще й у тому, що український прапор над Києвом з'явився за 13 місяців до проголошення незалежності України. І весь цей час, попри всі спроби, ніхто не зміг цей прапор зняти. І коли стяг замайорів над столицею,  що стало зрозуміло, що незалежній Україні – бути», - сказав тодішній заступник голови Київради Олександр Мосіюк.

Зараз прапор, який 29 років тому став провісником незалежності України, зберігається в Національному музеї історії України.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]