Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відзначають 31-у річницю підняття українського прапора над столицею (+фото)

24 липня 2021 року, 13:14

Із нагоди відзначення 31-ої річниці підняття українського прапора над столицею сьогодні, 24 липня, відбулися урочисті заходи біля будівлі Київської міської ради. Організатором виступив Департамент суспільних комунікацій КМДА.

Із вітальним словом звернувся заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

За словами Володимира Бондаренка, день підняття українського прапора над столицею увійшов у історію не тільки Києва, але й всієї України.

«Це одна з подій, яку можна зрівняти з Днем Незалежності України, оскільки у 1990 році була прийнята Декларація про державний суверенітет України. Попри шалений супротив, залякування, зриви та затягування процесу, над Київською міською радою замайорів Державний Прапор України. Тоді біля тисячі спецпризначенців не пішли проти 200 тисяч киян, які зібралися на Хрещатику. І це була також титанічна робота Демократичного блоку Київради. Я дуже вдячний тим людям, які не злякалися, не пішли на компроміси та змогли підняти на щоглі синьо-жовтий прапор. Це була одна з відправних точок, коли держава дійсно підтвердила, що вона не зверне зі шляху незалежності», – наголосив заступник міського голови.

Як зазначив Володимир Бондаренко, тодішній заступник голови Київської міської ради Олександр Мосіюк, після цілоденного марафону засідання Президії сказав вирішальні слова: «Беру на себе відповідальність і закликаю депутатів разом підняти прапор».

За словами Олександра Мосіюка, цей день залишиться в історії як маленька революція та велика перемога духу українського народу.

«Дивлячись в очі людям, які зібралися тоді під стінами Київської міської ради, ми розуміли, що підняти прапор було нашим обов’язком. Після підняття прапору люди, які стояли на Хрещатику, символічно заспівали Гімн України. За 13 місяців до проголошення незалежності України Київ був єдиним містом, яке показало силу духу та прагнення до незалежності українського народу», – розповів Олександр Мосіюк.

Нагадаємо, що рішенням Київської міської ради № 228/949 від 06.07.2000 року встановлено День національного прапора у столиці України – місті Києві, який відзначається щорічно 24 липня. Саме в цей день у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над будівлею Київської міської ради. За тиждень до цієї події Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

Перед тим, як синьо-жовтий прапор підняли над столицею, його освятили в Софійському соборі та почесною ходою принесли до будівлі Київської міської ради. Нині прапор зберігається в Національному музеї історії України.

Відзначення 31-ої річниці підняття українського прапора над столицею

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]