Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві затвердять порядок збереження творів монументального мистецтва

30 травня 2024 року, 17:09

У Києві затвердять порядок збереження творів монументального мистецтва. За відповідне рішення проголосували 79 депутатів Київської міської ради.

Як зазначила депутатка Київради, ініціаторка проєкту рішення Ксенія Семенова, в Україні, зокрема в столиці, твори монументального мистецтва перебувають у незадовільному стані. Причина цього – невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель або утеплення стін. Крім того, їх систематично нищить ворог, окуповуючи й обстрілюючи українські міста та села.

«У столиці України збереглось чимало творів монументального мистецтва, серед яких, зокрема, мозаїки, керамічні панно, вітражі. І зараз нам важливо їх зберегти. А також уникнути пошкоджень і руйнувань таких творів, які наразі перебувають без відповідного охоронного статусу пам’ятки, однак мають суттєву культурну, естетичну та історико-меморіальну цінність. У місті налічується більше сотні мозаїчних творів, утім лише одиниці з них внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток, що є єдиним способом їх збереження. Твори монументального мистецтва є важливим елементом української культурної спільноти, що сприяє формуванню та збереженню її ідентичності. Вони відображають унікальність і багатство культурного спадку нашого народу та є прикладами високого рівня мистецтва, яке формувалося в умовах української культури та традицій. Отже, навіть не маючи відповідного охоронного статусу, вони потребують додаткового захисту задля унеможливлення їх безвідповідального псування та руйнування вже сьогодні», – наголосила Ксенія Семенова.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]