Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці розпочато заходи щодо порятунку комплексу споруд садиби Мурашка

10 листопада 2020 року, 9:59

У столичному Департаменті культури вважають, що першочергове завдання у ситуації щодо садиби Мурашка – це врятувати будівлі та не допустити людських жертв через їх аварійний стан. Саме тому було проведено першочергові заходи щодо порятунку будівель на вул. Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б: перекрито газо- та водопостачання. Роботи були здійснені у супроводі відповідних технічних служб та правоохоронців.

Як повідомили у Департаменті культури, наразі тривають переговори із зареєстрованими у будинку № 12-А мешканцями щодо термінового їх виселення. Адже згідно із висновками експертів будівлі знаходяться у 4-й категорії аварійності (найвищій) і потребують термінових ремонтно-відновлювальних та протиаварійних заходів. Раніше зазначеним особам було запропоновано низку якісних варіантів житла, від яких вони відмовились. Зокрема, останній варіант – у новобудові Голосіївського району міста площею у 65 кв. м. Наразі столична влада робить все можливе, аби родина, яка мешкає в аварійному будинку, отримала відповідне житло, додали у Департаменті.

Наступним кроком, за словами головного архітектора проєкту реставрації садиби Мурашка Юрія Лосицького, будуть проведені першочергові протиаварійні роботи. Насамперед – це укріплення конструкцій задля збереження будівель.

«Проєкт реставрації пам’яток задля їх збереження пройшов експертизу ще у 2016 році. Адже, як відомо, садиба Мурашка є памʼяткою історії та архітектури місцевого (будівлі №№ 12-А та 12-Б) і національного значення (будівлі №№ 14-А та 14-Б). Про реконструкцію чи нове будівництво мова взагалі не може йти. Виключно реставрація, як це передбачено законом «Про охорону культурної спадщини» і проєктом. У разі, якщо буде якесь відхилення від проєкту, Департамент охорони культурної спадщини вживатиме відповідних заходів у межах повноважень: припис, накладання фінансових санкцій за порушення пам’яткоохоронного законодавства тощо. Пам’ятка має бути збережена», – наголосив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

У Департаменті культури зазначили, що після завершення реставрації об’єкти садиби Мурашка будуть використовуватись для розміщення закладів культури комунальної власності.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]