Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці триває еко-ініціатива «Місто живих стін», кияни можуть долучатися

27 липня 2022 року, 16:39

Дарницький і Солом’янський райони столиці долучилися до міської ініціативи «Місто живих стін», яка пропагує вертикальне озеленення з використанням винограду Вічі. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

«Ми передали сто паростків Дарницькій та Солом’янські РДА, Управлінням освіти та керуючим компаніям цих районів. Тож незабаром «живі» стіни почнуть з’являтися на будівлях шкіл та житлових будинків районів. Це сприятиме не тільки затишку, але і кращій якості повітря та комфортній температурі в будівлях», – сказав Олександр Возний.

Як зазначають в Управлінні екології та природних ресурсів, вертикальне озеленення – дуже поширена практика збільшення площі зелених насаджень у світі. Зелені стінb можна побачити на вулицях Лондона, Парижа, Мадрида, Берліна, Відня і багатьох інших міст. Такий підхід, по-перше, сприяє поліпшенню якості повітря за рахунок поглинання забруднювачів. По-друге, зелені стіни влітку створюють охолоджуючий ефект як зовні, так і всередині приміщення. Також вертикальне озеленення допомагає поглинати дощову воду та розвантажувати каналізацію.

За словами Олександра Возного, виноград Вічі є чудовим рішенням для покриття великих площ огороджень, непривабливих бетонних блоків, парканів і стін. Ця виноградна лоза легко чіпляється за стіни, тому не вимагає особливої опори і не руйнує поверхні. А ще відрізняється бурхливим ростом – щорічний приріст пагонів становить 1-3 метри. Не більш важливим є те, що виноград Вічі досить легко вирощувати.

В Управлінні екології та природних ресурсів КМДА планують у майбутніх заходах із озеленення приділяти особливу увагу вертикальному підходу та використанню винограду Вічі зокрема. Планується, що до еко-ініціативи «Місто живих стін» приєднається решта районів столиці. Також в Управлінні закликали киян долучатися і висаджувати Вічі на своїх будинках та офісах для того, щоб зробити Київ ще зеленішим.

Нагадаємо, цього року у Києві спеціалістами КП УЗН було висаджено понад 2500 дерев та понад 19 000 кущів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]