Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Укладено договір із Інститутом археології на проведення розкопок на Поштовій площі

13 серпня 2018 року, 15:39

Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» уклало договір із Інститутом археології НАН України на проведення археологічних розкопок на об’єкті «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.) на Поштовій площі в м. Києві». Про це сказав очільник підприємства Максим Калінін.

Він нагадав, що 9 серпня внаслідок аварії на водогоні сталося протікання, і вода заповнила бетонний короб, у якому прокладені труби, що прямують донизу на Поділ через Поштову площу. Таким чином, вода з аварійної ділянки трубопроводу підвищила загальний рівень у колодязі дренажної системи і спровокувала несанкціонований витік і на місці розкопів.

«Станом на сьогодні затікання води на розкоп локалізовано, загроза рецидиву відсутня. Розпочата робота з перевірки дренажної системи на об’єкті. І, згідно з рекомендаціями археологів, якомога швидше необхідно відновити розкопки. 10 серпня укладено договір із Інститутом археології НАН України на проведення археологічних досліджень на цій ділянці», – повідомив Максим Калінін.

Він додав, що найближчим часом Інститут археології має визначити фахівця, який буде проводити розкопки і надасть йому відкритого листа для подальшого отримання дозволу від Мінкультури.

«Як тільки фахівці почнуть археологічні дослідження, на місці будуть увімкнені веб-камери, які працюватимуть у режимі онлайн 24 години на добу, і кожен охочий зможе слідкувати за ходом археологічних досліджень», – додав Максим Калінін.

Керівник Дирекції також нагадав, що з грудня є припис на зупинення будь-яких будівельних робіт на Поштовій площі, тому провести роботи саме з добудови трубопроводу можливості немає.

«Також ми отримали звіт від Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, у якому говориться, що наразі конструкції на Поштовій цілком безпечні і не несуть загрози будівлям навколо, проте у НДІБК наголосили, що подальше заглиблення під час розкопок до відмітки 96,00 можливе тільки після влаштування додаткового укріплення конструкцій паль», – розповів Максим Калінін.

Він повідомив, що вже у процесі виконання доручення заступника голови КМДА Олексія Резнікова щодо розробки альтернативного проекту укріплення опор.

«Я сподіваюся, що проект буде готовий вже до кінця року», – резюмував Максим Калінін.

Нагадаємо, що, враховуючи суспільний резонанс і вимогу активістів та згідно з приписом Управління охорони культурної спадщини з грудня 2017 року, будь-які будівельні роботи на Поштовій зупинені.

21 червня Київрада прийняла рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини» підтримали 68 депутатів.

Рішення, серед іншого, передбачає створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» та проведення міжнародного архітектурного конкурсу.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

У березні поточного року Київська міська державна адміністрація ініціювала і провела за участю міжнародних експертів (ICOMOS, ICOM та ICROM, ЮНЕСКО) конференцію з питань консервації залишків дерев’яних конструкцій та їх використання надалі для наповнення експозиції майбутнього музею.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]