Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Україна Інкогніта» допоможе оцифрувати об’єкти культурної спадщини Києва: підписано меморандум про співпрацю

27 лютого 2024 року, 17:03

ГО «Україна Інкогніта» допоможе оцифрувати об’єкти культурної спадщини Києва. Відповідний меморандум про співпрацю підписав Департамент охорони культурної спадщини КМДА з громадською організацією «Україна Інкогніта» під час засідання постійної комісії Київради з питань збереження та захисту культурної спадщини. Про це повідомила директорка Департаменту Марина Соловйова.

«Громадська організація «Україна Інкогніта» збирає дані про історичні пам’ятки України вже не перший рік. Нині вони готові взяти на себе оцифрування об’єктів культурної спадщини і на території Києва. Тобто ми матимемо цифрові копії – тривимірні моделі об’єктів наших пам’яток. В умовах війни, коли ворог руйнує цивільну інфраструктуру, нерідко під обстріли потрапляють і пам’ятки нашої історії та архітектури. Така співпраця допоможе нам, як мінімум, не втратити зруйноване. Крім того, оцифрування об’єктів розширить можливості розвитку туристичного потенціалу столиці», – прокоментувала Марина Соловйова.

За її словами, ця ініціатива – одна із пріоритетних у роботі Департаменту охорони культурної спадщини та з боку міста потребує суто організаційного сприяння.

Очільниця Департаменту навела приклад, що завдяки збереженим численним цифровим даним ведуться роботи з відновлення Собору Паризької Богоматері після пожежі навесні 2019 року. На основі цих даних вирішуються питання від великих будівельних задач до оздоблення інтер’єру дрібними елементами.

В Україні такий метод також поширений і використовується дедалі більше з початку повномасштабної війни.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]