Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Уперше за десять років у столиці придбано 122 квартири для дітей-сиріт

25 вересня 2018 року, 16:32

Уперше за останні 10 років для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не мали житла, цього року в Києві придбано 122 квартири (110 – за кошти міського бюджету, 12 – за державну субвенцію). При збереженні цієї тенденції у столиці вдасться ліквідувати пільгову чергу дітей-сиріт уже протягом 2-3 років. Про це заявив сьогодні на розширеному засіданні Колегії Київської міської державної адміністрації начальник Служби у справах дітей та сімей Валерій Танцюра.

«За останні три роки нам багато вдалося. До кінця року буде відкрито соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та 3 нових дитячих будинки сімейного типу. Готуються до відкриття ще два. Будинкам сімейного типу щорічно виділяють кошти для матеріально-технічних потреб і створення належних умов проживання – це ремонти, меблі, техніка тощо. 80% таких будинків забезпечені автотранспортом», – додав керівник.

За його словами, Київ має особливий статус як столиця і як місто-мільйонник. Кожен п’ятий киянин – дитина.

«У зв’язку із цим наш обов’язок створити такі умови, щоб дитина почувалась у безпеці, могла реалізувати гарантовані державою права. Для цього створено соціальну систему, яка працює за трьома пріоритетними напрямками: забезпечення права кожної дитини на виховання в сім’ї, попередження соціального сирітства у сім’ях, які потрапили у складні життєві обставини, протидія торгівлі людьми і домашньому насильству. Категорій дітей, що потребують уваги, багато. Усі вони мають специфічні проблеми, що потребують індивідуального підходу в їхньому розв’язанні. Розпочинаючи від елементарних, базових – нагодувати, одягнути, знайти безпечне місце для ночівлі – до послуг вищого рівня (юридичних, психологічних, психотерапевтичних). Щороку в Києві усиновлюється до 70 дітей, але переважно це діти здорові, до 10 років. Близько 10% продовжують перебувати в інституціях, тому що мають інвалідність, девіантну поведінку або належать до сімейних груп від 3 до 7 братів і сестер, яких роз’єднувати при влаштуванні законом заборонено. Столичні фахівці складають план допомоги для виходу з кризи та координують зусилля усіх відповідних органів для збереження сім’ї. Часто приймають складні, але виважені рішення щодо подальшої долі дитини, коли проведена профілактична робота позитивного результату не дала», – сказав Валерій Танцюра.

Як наголосив головуючий на засіданні перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, така підтримка є для міста однозначно пріоритетною, оскільки стосується дітей. Київська влада багато уваги приділяє зазначеному питанню й надалі продовжуватиме роботу в цьому напрямку. Зокрема, буде розглянуто питання щодо додаткового виділення 3 млн грн на роботу відповідних соціальних служб наступного року.

Також до кінця року доручено створити у кожному районі Києва не менше однієї патронатної сім’ї, не менше одного малого групового будинку (МГБ) та однієї соціальної квартири для влаштування дітей в умовах, наближених до сімейних. А до 1 жовтня мають привести у відповідність до чинного законодавства штатну чисельність працівників Служб у справах дітей та ввести відділи сімейної політики.

Довідково.

На сьогодні 2148 дітей влаштовані до сімейних форм виховання. Це становить 90% від загальної чисельності дітей на первинному обліку (на початок року – 92%). Служба у справах дітей та сім’ї Києва постійно активізує національне усиновлення. За рішеннями районних судів столиці станом на 30 червня усиновлено 38 дітей, із них громадянами України – 34 та 4 – іноземними громадянами (за аналогічний період 2017 року було усиновлено 22 дітей, із них громадянами України – 17 та 5 – іноземними громадянами).

За первинним обліком районних служб у справах дітей Києва протягом 2018 року усиновлено 38 дітей (за аналогічний період 2017 року було усиновлено 25 дітей).

Із метою пропагування серед громадськості та в ЗМІ питання усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Службою у справах дітей підписано договори про співпрацю із БФ «Зміни одне життя – Україна» та «Сирітству – ні!» щодо створення відеосюжетів за участю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та розміщення їх на відповідних порталах.

Із січня нинішнього року щомісячно додаткову матеріальну допомогу отримують діти-інваліди, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що мешкають у столиці та виховуються у сім’ях опікунів, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Станом на 30 червня таку допомогу отримали 169 дітей.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]