Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В. Прокопів пропонує створити всеукраїнську платформу Громадського бюджету

01 лютого 2018 року

В. Прокопів пропонує створити всеукраїнську платформу Громадського бюджету

Наразі київська міська влада працює над створенням всеукраїнської платформи Громадського бюджету. Відповідні перспективи найближчим часом планується обговорити з членами уряду та парламенту.  Про це під час публічної лекції «Public Talks. Київ - місто майбутнього»  заявив заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів.

“Наразі громадський бюджет реалізується на рівнях ОТГ, міста чи області. Але дійсно є країни, де партисипативний бюджет працює на загальнонаціональному рівні. Мова йде про Португалію, Шотландію та Канаду. Я анонсую, що ми будемо робити все необхідне, щоб Україна теж долучилася до цієї невеликої кількості країн. Адже ініціювання всеукраїнського бюджету участі сприятиме підтримці фінансової децентралізації та розбудові спільнот активних громадян”, - анонсував Володимир Прокопів.

За його словами, це також дозволить діагностувати проблеми, які найбільше турбують громадян та допоможе визначити ефективність органів влади на місцях шляхом моніторингу якості реалізації проектів.

Окрім того, планується вдосконалювати чинні положення Громадського бюджету. Адже наразі проявляються складнощі внутрішньої комунікації, подекуди неякісна експертиза.

“У змінах до положення про Громадський бюджет, які напрацьовуються робочою групою, є цікавий момент. Зараз маємо поділ тільки за категоріями, наприклад, транспорт, чи ЖКГ. Є пропозиція відійти від зосередження уваги голосуючих тільки на поділі по галузях і ввести додаткові критерії, такі як інноваційність, загальнодоступність, бюджетна ефективність проектів. Це дасть переваги інноваційним ідеям та ефективним проектам. Окрім того, є шанс, що так перемагатиме більше саме цікавих інноваційних проектів, а не ті, які ми образно називаємо “латанням дір”, - зазначив керуючий справами секретаріату Київради Ігор Хацевич.

Нагадаємо, на реалізацію проектів ГБ-2018 міська влада виділила 150 млн грн. Загалом цьогоріч мають реалізувати 141 громадську ініціативу. Детально ознайомитися з історією громадського бюджету можна за посиланням: https://gb.kyivcity.gov.ua/news/show/gbk-istoriya-2017-2018

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]