Валентин Мондриївський: «До вересня у столиці впровадять нове шкільне меню»
До початку навчального року у Києві планують запровадити нове шкільне меню та змінити організацію харчування в навчальних закладах у цілому. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.
«На виконання доручення міського голови ми наразі працюємо над створенням нової моделі харчування в столичних школах. Головною метою цих змін є підвищення споживчих властивостей блюд, рівня безпеки продуктів, а також створення умов для забезпечення уніфікованого рівня якості в усіх школах Києва. Окрім того, планується запровадити єдину систему контролю якості за дотриманням норм калорійності спільно із Держпродспоживслужбою. Плани амбітні, але вже до початку навчального року 2019-2020 ми маємо запровадити новий механізм», – повідомив Валентин Мондриївський.
Він відзначив також ініціативність громадян у цьому питанні.
«Хотілося б відзначити й ініціативу Євгена Клопотенка щодо пілоту у трьох школах Дніпровського району. Приклад на трьох школах, де впроваджували проект, – чудовий. Він показує, що смачне харчування у школах реальне. Ми маємо такі приклади і в інших школах, де організацією займаються комунальні підприємства. Проте завдання міста змінити підхід системно, а не локально. Кожна дитина у кожній школі столиці заслуговує на якісне і смачне харчування. Я певен, що синергія всіх ініціатив та ідей дозволить нам отримати на виході найкращий результат», – додав Валентин Мондриївський.
Заступник голови КМДА повідомив, що також будуть запроваджені технологічні карти (рецептури), стандарти матеріального забезпечення їдалень, моніторинг якості продуктів та багаторівневий контроль якості наданих послуг.
Усе це буде виписане у міській програмі. Зокрема, й посилення вимог до постачальників продуктів та компаній-організаторів харчування задля того, аби унеможливити потрапляння недобросовісних бізнесменів до шкіл.
«Це питання постало дуже гостро, про що говорять й результати численних перевірок Держспоживслужби. Дітям потрібно створювати комфортні умови. І якщо бізнес не розуміє, що діти – це не джерело збагачення, то такому бізнесу не місце в Києві. Головним критерієм при проведенні тендерів має бути якість, а не найнижча ціна. Ми не дозволимо недобросовісним бізнесменам заробляти на здоров’ї наших дітей, і зробимо все, аби вони не мали можливості брати участь в організації їхнього харчування», – наголосив Валентин Мондриївський.
Окрім того, місто готує пропозиції щодо внесення змін до чинних законодавчих актів, що стосуються харчування у закладах освіти.
«Наприклад, чинний збірник рецептур був виданий ще в 1957 році, після чого дещо корегувався в 1984 і 1991 роках. Вже давно гостро постало питання відповідних змін й на вищому рівні, а не тільки на рівні місцевих влад», – підбив підсумок Валентин Мондриївський.
Довідково.
У 2018 році з міського бюджету на харчування дітей у закладах освіти Києва було направлено близько 500 млн грн.
Нині у Києві безоплатно, за кошти міського бюджету, харчується понад 127 тисяч дітей. 121 тисяча – це учні 1-4 класів і понад 6 тисяч – це діти пільгових категорій 5-11 класів.
Середня вартість безоплатного гарячого сніданку у шкільній їдальні – 15 гривень. Але у кожному районі столиці ціна коливається залежно від того, хто став переможцем тендеру.
Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]