Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Рух поїздів на ділянці між станціями метро «Теремки» – «Деміївська» зупинили з міркувань безпеки. В екстреному порядку вже організували рух наземного транспорту. Курсують автобуси та тролейбуси

08 грудня 2023 року, 17:13

Сьогодні з міркувань безпеки та з урахуванням технічного стану тунелю зупинили рух поїздів на ділянці синьої гілки метро між станціями «Теремки» – «Деміївська». Поїзди курсують між станціями «Героїв Дніпра» – «Либідська». Столична влада в екстреному порядку, на час ремонтних робіт, уже організувала рух наземного транспорту: автобусів і тролейбусів. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко, який, разом із керівництвом метрополітену, оглянув проблемну ділянку тунелю.

«Нам довелось ухвалити це рішення, оскільки безпека пасажирів – це головне. Ми сподівались, що зможемо експлуатувати цю гілку підземки ще до кінця цього дня. Але чергове обстеження показало, що це вкрай небезпечно. Тому в екстреному порядку налагоджуємо роботу наземного громадського транспорту. І вже від «Теремків» до «Либідської» курсує 55 автобусів і 15 тролейбусів. Протягом найближчих годин кількість одиниць наземного транспорту, що дублює маршрути закритих станцій метро, збільшимо до 77 автобусів і 20 тролейбусів», – розповів Віталій Кличко.

Мер Києва зазначив, що ці перегінні тунелі між станціями споруджували в 2008-2010 роках у складних умовах: не в автоматичному, а майже ручному режимі. Тоді розрили велику ділянку глибиною 8-10 метрів, яка наразі пропускає воду. Це зона річки Либідь, яка частково йде під поверхнею. Там, на жаль, є глина, що не дає воді спускатись вниз. Підтоплення тунелю – це складова проблеми.

Вода тисне на стінки тунелю, він деформується, тріскається і ще більше руйнується, пропускаючи воду. А коли йде потяг, цей процес прискорюється. Тому після фахового обстеження вирішили закрити рух сьогодні, у терміновому порядку.

За попередніми розрахунками, відновлювальні роботи можуть тривати до 6 місяців і проводитимуть їх на поверхні землі. Наразі фахівці планують провести необхідні обстеження, дослідження та інженерні вишукування, з визначенням причин виникнення надзвичайної ситуації і виконати невідкладні заходи із стабілізації конструкцій. Та ефективно здійснити всі необхідні відновлювальні роботи.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]