Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Власник будівлі колишнього Центрального гастроному на Хрещатику має відновити пам’ятку

21 червня 2017 року, 15:11

Позиція міського голови Віталія Кличка чітка: пам’ятки архітектури – це культурна спадщина міста і киян, яка повинна бути збережена. Про це під час брифінгу заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

Він підкреслив, що власник будівлі колишнього Центрального гастроному на Хрещатику, 40/1 має відновити пам’ятку. Об’єкт наказом Міністерства культури і туризму України занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку історії, архітектури та містобудування місцевого значення – «Готель «Кане» (1873-1874 рр., охоронний № 350-Кв).

«За попередніми висновками, причина пожежі – халатність будівельників, які вели роботи на даху будівлі. Тому я звертаюся до Управління з надзвичайних ситуацій із проханням перевірити всі подібні об’єкти міста на дотримання пожежних норм. Також я дав доручення профільним департаментам провести перевірку дозвільних документів щодо цього об’єкта. Ще раз нагадаю, що будівля є пам’яткою архітектури, і всі роботи жорстко регламентовані законом», – сказав Геннадій Пліс.

Він зазначив, що власником будівлі – ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток» – укладено ще у 2007 році з на той момент Головним управлінням охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації охоронний договір на нежилий будинок-пам’ятку загальною площею 3507,5 кв. м.

Заступник голови КМДА з питань містобудування Олександр Спасибко запевнив, що міська адміністрація не дозволить зводити будівлі, які порушують цілісність ансамблю Хрещатика.

«Будь-які зміни в історичному центрі можуть проводитися лише за згоди громади та експертів Містобудівної ради. Ми однозначно підтримуємо добросовісних забудовників, які реставрують пам’ятки архітектури та справно сплачують податки, однак наше завдання – це зберігати пам’ятки історії, архітектури та містобудування, які є надбаннями усієї київської громади», – додав Олександр Спасибко.

Він також повідомив, що міська влада звертається до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з проханням перевірки законності видачі містобудівних умов і обмежень щодо цього об’єкту.

Зазначимо, що у лютому 2017 року спеціалістом відділу інспекції державного контролю об’єктів культурної спадщини та археологічного нагляду Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини проведено огляд на вул. Хрещатик, 40/1 та видано припис. У травні 2017 року порушнику направлено Акт про вчинення правопорушення, а 15.05.2017 – видано постанову про накладення фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини, яка наразі є сплаченою. Але вимоги припису залишаються дійсними.

За результатами фіксації на місці події 20.06.2017, профільним Департаментом буде направлено листи до ДСНС та до органів внутрішніх справ, для отримання актуальної інформації про причини пожежі. Також, буде направлено відповідний припис власнику будівлі з відповідними пам’яткоохоронними вимогами та з вимогами відновити пам’ятку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]