Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Володимир Прокопів: Для збереження культурної спадщини Києва місто виділить майже 269 млн грн протягом 2022-2024 років

19 листопада 2021 року, 16:04

До основних аспектів збереження об’єктів культурної спадщини столиці належать питання їхньої реставрації та розвитку, контроль за належним утриманням та популяризація історико-культурного надбання. Ці питання покликана вирішувати міська цільова програма «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2022-2024 роки». Про це розповів профільний заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

«Прийняття цієї програми дасть можливість зберегти той великий пласт культурної спадщини, який є у столиці. Станом на 1 січня 2021 року в Києві на державному обліку перебуває 3634 об’єкти культурної спадщини, з яких: національного значення – 347; місцевого значення – 2081, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – 1206. Усе це обумовлює значний обсяг робіт із обстеження, архівного дослідження, фотофіксації та підготовки відповідних історичних відомостей. І цілком очевидно, що всі ці об’єкти потребують пильної уваги з боку міста: якийсь – реставрації чи консервації, якийсь – збереження і належного догляду», – сказав Володимир Прокопів.

Він наголосив, що в рамках Програми передбачено фінансування в розмірі майже 269 млн грн та визначено пріоритетні цілі. Зокрема, планується проведення ремонтно-реставраційних робіт низки об’єктів культурної спадщини.

«Передбачена реставрація вже наступного року колони Магдебурзького права та Покровської церкви. Також будуть оновлені будівлі на Андріївському узвозі, 5/2 та Андріївському узвозі, 34, а також на вулиці Десятинній, 14 та вулиці Сковороди, 2. І це лише частина запланованого», – зазначив Володимир Прокопів.

Серед завдань програми – дослідження історичних будівель із метою збереження історичного середовища, де запланована розробка облікової документації на 570 об’єктів, які наразі без документів. Також пріоритетне завдання – визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток культурної спадщини та комплексів місцевого значення на підставі розробленої науково-проектної документації. Це дозволить обмежити висотні параметри забудови довкола пам’яток.

«Також будемо працювати над створенням умов для популяризації культурної спадщини Києва з використанням інтерактивних заходів. Передбачається проведення виставок і реалізація культурних проєктів, розрахованих на широке коло відвідувачів. Так, Програмою заплановано 6 конференцій (дві щороку), 36 тематичних семінарів, стільки ж відкритих виставок, які відбуватимуться щомісячно тощо. Саме така форма спілкування з громадськістю є ефективною та інформативною практикою у сфері популяризації культурної спадщини. Також передбачена організація та проведення заходів у рамках «Днів європейської спадщини», – повідомив профільний заступник голови КМДА.

Окрім того, протягом 2022-2024 року багато уваги буде приділено консервації, реставрації і музеєфікації предметів археології, а також виготовленню та встановленню меморіальних і охоронних дошок на пам’ятках культурної спадщини. Ще одне завдання – охорона території Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», куди входить 370 пам’яток та 2 музеї.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]