Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За результатами вихідних шестеро осіб госпіталізовані із гострим отруєнням грибами – Валентина Гінзбург

24 липня 2018 року, 10:48

За результатами вихідних із гострим отруєнням грибами у токсикологічній реанімації столичної Лікарні швидкої медичної допомоги опинилося шість осіб. Одну особу вже переведено до стаціонарного відділення у задовільному стані, стан інших п’ятьох – досить важкий. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Важливо, що всі пацієнти не просто мають кишкові та інші розлади через неправильне приготування чи вживання грибів, а страждають на справжні гострі отруєння неїстівними грибами», – зауважила Валентина Гінзбург.

Вона закликала киян ставитися до споживання грибів відповідально і після такої трапези уважно прислухатися до свого організму.

«Пам’ятаймо, що симптоми отруєння можуть бути різними. Це залежить від виду грибів, способу вживання та навіть від загального стану здоров’я людини», –розповіла директор Департаменту охорони здоров’я КМДА.

Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явиться нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

За пів- – дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Лікарі радять, що якщо ви нещодавно смакували грибами та відслідкували в себе чи в рідних схожі симптоми – негайно викликайте «швидку». До її приїзду можете зробити:

  • промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
  • очисну клізму;
  • вживання великої кількості рідини: чай, кава, або злегка підсолена вода, аби відновить водно-сольовий баланс.

Але, навіть, якщо після всього зробленого ви почуваєтеся краще – у жодному разі не відмовляйтеся від огляду лікаря!

«Ще одна надважлива порада: не давайте куштувати гриби дітям! Повірте, навіть їстівні вони не корисні та напрочуд важкі для дитячого шлунку. А у разі, якщо гриби отрутні – дитина переносить таку недугу важче за дорослого і може навіть померти. Те саме стосується і вагітних жінок!» – наголосила Валентина Гінзбург.

«Тож вибір – насолоджуватися дарами лісів чи відмовитися від небезпеки – за кожним особисто. Раджу єдине: при найменшій підозрі – мерщій до лікаря, а дітей на таку небезпеку не наражайте взагалі», – підсумувала вона.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]