Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві почали облаштовувати парклети – затишні публічні простори з вуличними меблями та озелененням

13 травня 2024 року, 15:48

У Києві почали встановлювати популярні в Європі та США вуличні меблі з озелененням – парклети. Вже незабаром їх можна буде побачити в усіх районах столиці. Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

«Парклети – це вуличні меблі з озелененням, які можна побачити в Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Сієтлі, Лондоні, Берліні, Парижі, Барселоні та багатьох інших містах. Створюємо їх для того, щоб забезпечити більше місць для відпочинку в місті та повернути тротуари пішоходам. У Києві парклети вже можна побачити в Шевченківському районі столиці. Незабаром вони з’являться в кожному районі Києва. Важливо, що виготовлення та облаштування парклетів відбувається власними силами районних КП УЗН – без залучення додаткових бюджетних коштів», – сказав Володимир Прокопів.

За словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, така ініціатива виникла на запит киян. Парклети встановлюють там, де до цього розташовувалися мафи або у місцях, де регулярно незаконно паркують автомобілі.

«У таких затишних просторах кияни можуть відпочити, поспілкуватися,  насолодитись квітами та деревами. Важливо, що при облаштуванні парклетів ми дотримуємося вимог безбар’єрності. Працюємо, щоб ці місця відпочинку були комфортними та зручними для всіх. Приємно, що вже отримуємо позитивні відгуки киян», – сказав Олександр Возний.

Довідково. 

Перший парклет з’явився у 2005 році в Сан-Франциско (США) як метод боротьби із засиллям автомобілів у місті. Міські активісти в якості експерименту встановили на парковці лавки і вазони з квітами. Нове місце для відпочинку набрало великої популярності, і парклети почали зʼявлятись в інших містах США та Європи. Сьогодні парклети часто входять до офіційних міських програм озеленення. Їх встановлюють там, де важливо обмежити хаотичне паркування або створити додатковий громадській простір.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]