Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 28 вересня (+повний текст, відео)

28 вересня 2020 року, 10:59

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки киян, хворих на COVID-19, госпіталізовані;

- скільки дітей хворіють на коронавірус у столиці;

- скільки столичних шкіл та садків закриті на карантин.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади. За минулу добу в Києві виявили ще 328 хворих на коронавірус. 8 випадків – летальних. Всього за період пандемії від вірусу померли 369 киян.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 22143. Серед тих, хто захворіли: 164 жінки віком від 18-ти до 87-ми років. Та 21 дівчинка від одного до 17-ти років. 128 чоловіків віком від 18-ти до 92-ох рокiв. Та 15 хлопчиків від двох років до 17-ти. Захворіли також 9 медиків. До лікарень столиці госпіталізували 43 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за минулу добу 23 людини. Всього коронавірус подолали 6505 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 66. В Оболонському – 52. Та в Деснянському і  Дніпровському районах – по 39 випадки.

Не зменшується і кількість хворих на  COVID-19, які потребують госпіталізації. Сьогодні у стаціонарах медзакладів лікуються 1150 хворих на коронавірус. Із них 22 дитини. 258 пацієнтів – у важкому стані. 350 отримують кисневу підтримку. 22 хворих – під апаратами ШВЛ. Іще 130 пацієнтів – у лікарнях із підозрою на коронавірус. 509 хворих перебувають у стаціонарах із запаленням легень.

Хочу зазначити, що у столиці збільшується кількість дітей, які хворіють на коронавірус. Загалом за весь період захворіли 1592 дитини. 674 з них (це понад 42 відсотки) захворіли тільки за останніх 4 тижні.

Хворіють у Києві і немовлята, і підлітки. Найменшому з інфікованих мешканців столиці на момент виявлення хвороби було всього кілька днів. Найбільше ж хворіють діти у віці від 5-ти до 14-ти років.

І хоча діти хворіють на коронавірус у більш легкій формі і серед них не багато госпіталізованих, вони є розповсюджувачами інфекції. І можуть заразити і рідних у сім’ях, і ровесників, із якими спілкуються.  Тому закликаю батьків уважно ставитися до здоров’я своїх дітей. Пояснюйте їм, що треба дотримуватися правил безпеки. Показуйте це власним прикладом.

Кількість хворих дітей збільшилась, зокрема, і з початком нового навчального року. Підкреслю: місто контролює дотримання санітарних норм у навчальних закладах. Школи та садочки працюють сьогодні за чітко визначеним регламентом.  Заклади чи окремі класи та групи, де виявили хворих, закривають на карантин.

На сьогодні у столиці закриті на карантин 6 шкіл – через захворювання вчителів.  На самоізоляцію та дистанційне навчання перевели загалом 290 класів у 126-ти школах міста. Там, де хворіють учні. Усього хворих на коронавірус школярів виявили 346. Та 190 педагогів.

 У дитячих садочках через випадки вірусу тимчасово закриті 23 групи. Три дитсадки – на карантині. По одному в Печерському, Святошинському та Деснянському районах. Наповненість дітей у садочках сьогодні – понад 52 відсотки.

А тепер я відповім на запитання від користувачів соцмереж. Ольга Вовкогон цікавиться:  чому б не тестувати всіх вчителів та дітей раз на два тижні? Тоді побачили б статистику…

 Стандарти надання медичної допомоги при COVID-19 затверджені відповідним наказом Міністерства охорони здоров’я. У документі чітко прописано, що тестування роблять, коли в людини є симптоми можливого захворювання на коронавірус. Необхідність проведення таких досліджень визначає виключно лікар! Робити тестування «про всяк випадок» великим колективам або групам людей – недоцільно та дуже дорого.

Нагадаю, столиця продовжує збільшувати кількість тестувань. Через те, що все більше людей звертаються до медиків із симптомами коронавірусу. Показник тестування в Києві найвищий в Україні і становить 223 тести на 100 тисяч мешканців.

Потрібно розуміти, що головне сьогодні – це дотримання санітарних норм та елементарних правил. Носити маски, часто мити руки, користуватися антисептиками, дотримуватися соціальної дистанції. Це прості речі, що допоможуть убезпечитися від вірусу. Зберегти здоров’я. І це треба пояснювати дітям, які відвідують школи та садочки.

Наступне – запитання від ЗМІ. Що робити людям із підозрою на коронавірус, якщо сімейний лікар відправляє їх на тестування до приватної лабораторії?

Нагадаю, що всіх пацієнтів, які потрапляють до стаціонарів комунальних медзакладів із підозрою на вірус, тестують в оперативному режимі безкоштовно. При появі перших симптомів недуги потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Саме він ухвалює рішення щодо вашого лікування та про необхідність здати тест на коронавірус.

Якщо лікар вбачає таку необхідність, то біологічні матеріали у пацієнта відбирають медики мобільних бригад.  Нагадаю, такі бригади виїжджають до киян додому і відбирають понад тисячу зразків щодоби. Я говорю про ситуацію, коли людина має підписану декларацію із сімейним лікарем комунального медзакладу.

Про те ж, в які лабораторії відправляють своїх пацієнтів лікарі приватних закладів, я коментувати не можу. Але ще раз наголошу: рішення про тестування ухвалює лікар – керуючись стандартами надання допомоги, розробленими МОЗ, і результатами спілкування з пацієнтом.

Якщо виникає непорозуміння із лікарем комунального закладу щодо доцільності тестування або інших питань – звертайтеся, будь ласка, на гарячу лінію Департаменту охорони здоров’я КМДА за телефоном: 278-41-91. Щоб ми могли з’ясувати всі обставини та оперативно на них відреагувати.

І останнє. Сумна новина. Хочу висловити співчуття рідним та близьким Івана Миколайовича Салія. Його не стало 26 вересня. Він був першим головою Київської міської державної адміністрації. Із 1992 до 1993 року. Згодом двічі обіймав посаду заступника голови КМДА, був заступником Міністра транспорту України, депутатом Верховної Ради I і III скликань. Останнім часом Іван Салій був головою Всеукраїнського союзу виробників будівельних матеріалів та виробів. І багато зробив для втілення реформ у будівництві та для поліпшення бізнес-клімату в галузі для українських виробників.

Я добре знав Івана Миколайовича. Ми спілкувалися, він завжди давав поради. Завжди був бадьорим, життєрадісним. Світла пам’ять… Людина живе так довго, як довго живе пам’ять про неї.  

Дякую вам за увагу! Будьте обережними, не нехтуйте правилами.

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]