Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Працевлаштування ветеранів та ветеранок – це, зокрема, про готовність державних підприємств і приватного бізнесу до повернення Захисників та Захисниць – Марина Хонда

30 квітня 2024 року, 17:11

Працевлаштування ветеранів і ветеранок – це не лише про підготовку самих працівників до повернення в цивільне життя або освоєння ними нової професії. Це і про готовність державних підприємств і приватного бізнесу до повернення Захисників та Захисниць. На цьому наголосила заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень та впровадження безбар’єрності Марина Хонда на конференції «Інтеграція ветеранів та ветеранок на робочих місцях. Виклики та перспективи». Захід відбувся в межах реалізації Всеукраїнської програми з ментального здоров’я.

«Я би розділила повернення ветеранів і ветеранок до праці на два основні напрями. Перший – повернення на робоче місце, де людина працювала раніше. Часто роботодавець не знає, як комунікувати та що запропонувати. Гарним прикладом є АТ «Укрзалізниця». Зараз понад 10 тисяч їхніх працівників і працівниць служать у ЗСУ, а понад тисячу – вже повернулись до роботи у статусі ветерана чи ветеранки. Другий напрям – це перенавчання та перекваліфікація, а також отримання грантів на запуск власного бізнесу», – зазначила Марина Хонда.

За її словами, Захисники та Захисниці можуть пройти перенавчання та змінити свою кваліфікацію, звернувшись безпосередньо до Київського міського центру зайнятості або до Центру комплексної підтримки військових та їхніх родин Київ Мілітарі Хаб.

«Для учасників бойових дій, людей з інвалідністю внаслідок війни та членів їхніх сімей доступні грантові програми на запуск власного бізнесу зі створенням додаткових робочих місць. Сума – від 250 тисяч до 1 мільйона гривень. Роботодавці ж можуть отримати компенсацію витрат за облаштування робочих місць для працівників з інвалідністю. Наприклад, у разі облаштування робочих місць для людей з інвалідністю І-ІІ груп роботодавець може отримати компенсацію на допоміжні засоби від 70 до 100 тисяч гривень», – сказала Марина Хонда.

Під час заходу учасники також пройшли онлайн-опитування з теми: «Маршрут повернення ветерана на роботу» та ознайомилися з посібником «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія», створеним на основі відповідного розділу «Довідника безбар’єрності».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]