Якщо підприємство не може працювати дистанційно
На території міста Києві розташовані та функціонують ряд підприємств установ та організацій на які не поширюються норми підпункту 3) пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 №215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211» та вимоги пункту 2 протоколу Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 16.03.2020 №10, та пункту 6 протоколу Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 17.03.2020 №12 не розповсюджуються на підприємства в яких не можливо забезпечити переведення виробничого процесу в дистанційний режим через технічні особливості виробництва (заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки, тощо) та зоомагазини.
Рекомендації для підприємств, установ та організацій в яких неможливий перехід на дистанційний режим роботи (заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки, тощо) та зоомагазини.
Керівникам в яких не можливо забезпечити переведення виробничого процесу в дистанційний режим через технічні особливості виробництва (заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки, тощо), з метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на коронавірус COVID-19, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:
- вирішити питання організованого перевезення працівників на їх робочі місця;
- забезпечення вхідного санітарного контролю;
- проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами (клієнтами), засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами (клієнтами), на відстань як мінімум 1 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
- збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями - ручки дверей, місця загального користування, санвузли, тощо);
- дотримання нормативних показників температури повітря та забезпечення наскрізного провітрювання приміщень;
- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;
- в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;
- обмежти масові заходи в закритих приміщеннях;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо);
- забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).
Профілактичні заходи відносно відвідувачів (клієнтів)
- забезпечення вхідного санітарного контролю;
- забезпечення можливості використання спиртовмісних антисептиків для відвідувачів (клієнтів).
Вхідний санітарний контроль
Вхідний санітарний контроль відповідно до закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» є елементом протиепідемічних заходів та відноситься до медико-санітарних заходів, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.
Вхідний санітарний контроль являє собою контроль за станом здоров’я осіб з метою виявлення ризиків передачі захворювання в організованих колективах (трудові колективи підприємств, установ, та організацій) та в місцях великого скупчення людей (розважальні заклади, заклади торгівлі, тощо).
Забезпечення вхідного санітарного контролю здійснюється шляхом:
- візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);
- у разі необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);
У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.
Використання дезінфікуючих засобів
Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:
- антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
- препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).
Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]