Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прийняття пакету законів про переробку відходів дозволить розпочати вирішення проблеми сміття у Києві та інших містах – Петро Пантелеєв

13 листопада 2017 року, 14:55

В Україні необхідно запровадити низку законодавчих норм, що дозволять запровадити комплексну переробку відходів. Зокрема, йде мова про переробку відходів як про окрему галузь та створення умов для залучення інвестицій, що дозволять збудувати сміттєпереробні потужності.

Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано пакет законопроектів, прийняття яких дозволить впровадити європейські практики поводження з відходами. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Відповідні законопроекти № 4835-д, 4836, 4837, 6602 Верховна Рада має розглядати на цьому тижні в четвер.

За словами Петро Пантелеєва, Київ та область сьогодні змушені боротися з наслідками того, що проблемі утилізації сміття десятиріччями не приділялася належна увага.

«Яскравим прикладом цього є обсяги сміття, що сьогодні йдуть на звалища, замість того, щоб іти на сортування та подальшу переробку. Щороку в Києві утворюється близько 1,2 мільйонів тонн твердих побутових відходів, із яких близько 23% утилізується на сміттєспалювальному заводі «Енергія», 68% – захоронюється, а 9% – відсортовується. Аби змінити такий стан речей, нам потрібні системні зміни. І розпочинати необхідно зі впровадження прогресивних законодавчих норм, які б стимулювали розвиток галузі», – сказав Петро Пантелеєв.

Він наголосив, що якомога швидке прийняття пакету законів про переробку відходів створять умови органам місцевої влади для вирішення назрілих питань будівництва переробних потужностей, закладуть основи для стимулювання сортування сміття.

«Для Києва та України в цілому критично важливо як можна скоріше затвердити комплексну систему переробки відходів. По-перше, це дозволить покращити екологічну ситуацію в країні та столиці, зменшити кількість сміттєзвалищ. По-друге, зміцнити енергетичну незалежність України. І з рештою – створити нові робочі місця», – наголосив Петро Пантелеєв.

Також заступник голови КМДА вважає прогресивною норму пакету законопроектів, відповідно до якої плата за переробку відходів включається у вартість товарів.

У той час як ініціативу, що пропонують компанії виробники пакування про встановлення тарифу на переробку, як комунального платежу, вважає несправедливою та обтяжливою для киян.

«Столична влада розробила Концепцію поводження з твердими побутовими відходами, які утворюються в місті. Вона базується на впроваджені нових європейських практик поводження з відходами. Втім повноцінна імплементація Концепції можлива лише з прийняттям відповідного законодавства – пакету законів про переробку відходів», – впевнений Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]