Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

12 вересня в онлайн-форматі у Києві, а також у Луцьку та Дніпрі відбудеться Шостий Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest»

10 вересня 2020 року, 14:55

Цього року Шостий Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest» відбудеться 12 вересня одночасно в трьох містах: Києві, Луцьку і Дніпрі. Подія, що відбудеться за підтримки столичної влади, відзначить кілька важливих дат в історії України-Руси: 1075-ліття від початку правління в Києві Княгині Ольги, День Луцька і День Дніпра. З урахуванням протиепідемічних обмежень захід переважно проходитиме в онлайн-форматі. Про це повідомили організатори на прес-конференції щодо проведення фестивалю.

«Я тішуся з того, що навіть в умовах карантинних обмежень ми видозмінюємо цей чудовий фестиваль. Сподіваюся, що ви всі матимете змогу долучитися до великої онлайн-програми та отримати нові знання, адже «Anne de Kyiv Fest» – це завжди і велика освітня платформа», – зазначила директорка Департаменту культури КМДА Діана Попова.

Директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк зазначив, що місто вже кілька років поспіль підтримує фестиваль Anne de Kyiv Fest, який потужно розвивається, знаходить нові образи та розширює межі.

«Завжди приємно підтримувати громадську ініціативу, яка має велике історичне значення. Щоб донести до суспільства тих героїв, які залишили неоцінений внесок у розвиток нашої держави, міжнародної дипломатії та Європи в цілому, а також у розвиток дипломатії», – наголосив Роман Лелюк.

Як розповів головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін, 12 вересня в Луцьку, який відзначатиме своє 935-річчя, урочисто відкриють пам’ятник Анні Київській. Скульптуру презентовано киянами в рамках пан’європейського проєкту «Шлях Королеви», який передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції. Церемонію відкриття пам’ятника та скверу Анни Київської зможуть спостерігати онлайн всі оїочі.

«Головною героїнею цьогорічного фестивалю стане прабабуся Анни Київської Княгиня Ольга. Звичайно, найбільший і наймасштабніший проект в Україні останніх років, присвячений Княгині Ользі – це балет Дніпровського академічного театру опери і балету «Княгиня Ольга», – прокоментував головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін.

До 244-ліття Дніпра та за ініціативи фестивалю «Anne de Kyiv Fest» Дніпровський академічний театр опери та балету відновив легендарний балет «Княгиня Ольга». Трупа готувалась до виступу в Києві, але через карантинні обмеження мешканці столиці побачать виступ із Дніпра онлайн.

Дві основні події фестивалю можна буде побачити 12 вересня.

«У партнерстві з «Укрінформом» о 17:00 ми проводимо трансляцію церемонії відкриття пам’ятника у Луцьку. О 20:00 можна буде бачити трансляцію балету Євгена Станковича «Княгиня Ольга» на YouTube каналі «Укрінформу», а також на сторінках у Facebook  КМДА, Департаменту суспільних комунікацій, Департаменту культури, на сторінці «Anne de Kyiv», – розповів Федір Баландін.

За його словами, спеціальну відеоінсталяцію балету можна буде побачити на екрані, встановленому на Михайлівській площі.

«Хочу наголосити, що на Михайлівській площі не буде масових заходів. Ми цього не передбачаємо. Ми дуже просимо людей не створювати ажіотажу, адже ми будемо уривками, частинами показувати балет протягом дня», – закликав куратор фестивалю.

 Довідково.

Уперше пам’ятник Анні Київській відкрито в сквері на Львівській площі в 2016 році. А торік у рамках проєкту «Шлях Королеви» бронзові скульптури Анни Ярославни, королеви Франції і доньки Великого Князя Київського Ярослава Мудрого, урочисто відкрили в одному із найстаріших міст Бельгії – Арлон, а також у королівській столиці Польщі – Кракові.

3 вересня Київська міська рада прийняла рішення про присвоєння імені Анни Київської скверу на Львівській площі

Пам’ятник княжні встановлено також у Версалі та містах-побратимах Києва: французькій Тулузі і у столиці Індонезії Джакарті. Автори скульптури – головний куратор «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін та скульптор Костя Скритуцький.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]