Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

21 жовтня у центрі Києва відбудеться перформанс-відкриття скульптурної композиції «Непередбачувані обставини»

19 жовтня 2021 року, 11:32

21 жовтня о 16:00 на Театральній площі перед Національною оперою України відбудеться перформанс-відкриття скульптурної композиції «Непередбачувані обставини». Цю інсталяцію в рамках нового арт-проекту «Без обмежень» представляють Олег Дзюбяк та Mandarin Maison за підтримки Київської міської державної адміністрації.

«У своєму проекті «Непередбачувані обставини» я досліджую, як кожен із нас може переосмислити те, що відбувається навколо. Площа перед оперним театром ніби оточена з усіх сторін різними епохами, це місце музики і пластики, місце минулого і сьогодення. Мій проект досліджує цей тонкий взаємозв’язок і робить спробу переосмислити простір навколо. Великі деконструктивні об’єкти розташовуються на всій площі і таким чином вони формують новий простір навколо себе. Це така спроба спровокувати глядача заново переосмислити той простір, у якому він перебуває, і поглянути на те, що відбувається, під іншим кутом зору. Оскільки скульптури мають абстрактні форми, вони своїм виглядом змушують глядача поміркувати над деякими питаннями, і в той же час шукати відповіді на них», – розповів автор композиції Михайло Деяк.

За інформацією організаторів, театральна площа для старту проекту була обрана не випадково. Сучасна форма абстрактної скульптурної інсталяції Михайла Деяка має провокаційно-еклектичний вигляд на тлі будівлі Національної опери України (будівля театру у вересні цього року відзначила своє 120-річчя), що привертає увагу як до арт-об’єкту, так і до архітектурного шедевру початку ХХ століття архітектора Віктора Шретера. Таке «сусідство» має стати приводом для дискусії – кожен охочий може висловити свою думку як про саму скульптурну композицію, так і про бажаний майданчик для її подальшого розташування. Для цього на табличці біля арт-об’єкту присутній QR-код, за допомогою якого кожен зможе відповісти на питання анкети. Результати опитування будуть оприлюднені після закінчення експозиції.

«Сучасне мистецтво в історичних містах – це не примха, а вимога часу. Через нове митці намагаються підкреслите історичне, дати йому можливість заграти новими барвами. Крім того, митці, що встановлюють свої артоб’єкти, з величезною повагою ставляться до пам’яток історії, до знакових місць і насамперед ставлять за мету підкреслити красу та цінність культурної спадщини. Таким чином вони привчають людей до нового через відоме і змушують не забувати про історичне», – зазначив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Презентація нової скульптурної композиції відбудеться в рамках нового арт-проекту «Без обмежень», який створено для того, щоб якомога більше людей мали змогу доторкнутись до сучасного мистецтва наживо.

«Виставкові майданчики цього проекту не мають ні постійної адреси, ні будь-яких обмежень ні в просторі, ні в часі…. Сьогодні це Театральна площа в Києві, а за тиждень чи місяць той самий арт-об’єкт (або інший) можна буде спостерігати зовсім в іншому місті або навіть країні», – прокоментував ініціатор проекту Олег Дзюбяк.

Довідково.

Михайло Деяк – молодий сучасний український художник. Працює на межі неоекспресіонізму та мінімалізму. В об’ємній пластиці експериментує з матеріалами, створюючи форми зі скла та металу. Входить у ТОП-20 молодих сучасних художників країн Східної Європи. Посідає 7 місце серед найперспективніших художників України та найдорожчий художник України за версією Forbes. Учасник арт-виставок у Базелі та Майамі. Веде активну виставкову діяльність, його роботи успішно продаються на аукціонах за кордоном. Твори художника знаходяться в фондах Національного художнього музею України, приватних колекціях України, Канади, США, Великобританії, Франції, Швейцарії, Угорщини, Китаю.

Олег Дзюбяк – автор багатьох арт-проектів: лише за останні 5 років за його ініціативою в арт-просторі Mandarin Maison проведено близько 30 виставок і перформансів сучасних українських та закордонних митців, серед яких Олександр Верещак, Роман Мінін, Микола Маценко, Олександр Ройтбурд, Віктор Сидоренко, Олег Тістол, Василь Цаголов, Сергій Якименко, Оксана Мась, Борис Данилов, Вікторія Сорочінскі, Михайло Деяк. Олег Дзюбяк постійний учасник найпрестижніших арт-форумів: Art Basel, Biennale di Venezia, Art Paris.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]