Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

22 квітня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст виступу:

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Новини в мене сьогодні – не оптимістичні.

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 97 людей.
З них – 10 медиків.

Загалом у Києві вже 989 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Захворіли:

34 жінки віком від 22-ох до 83-ох років. І 7 дівчат віком до 17 років.
Та 52 чоловіка від 18-ти до 85-ти років. І четверо хлопців до 17 років.

До лікарень столиці госпіталізували 21-го пацієнта. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків. 

Серед тих, у кого за минулу добу підтвердили  захворювання на коронавірус: 1 монах Києво-Печерської лаври та 12 монахів Покровського Голосіївського чоловічого монастиря.

У цьому монастирі зараз відбувається дезінфекція всіх приміщень. І ми закриваємо його на карантин.

Також міські служби продовжують роботу з обстеження гуртожитків, підпорядкованих місту. Та – в разі необхідності – здійснюють там дезінфекцію.

Хочу повідомити, що за минуло добу одужало 6 людей. Усього в столиці одужало 39 киян, які лікувалися від коронавірусу.

Зазначу, що Департамент охорони здоров’я за кошти Резервного Фонду бюджету столиці закупив ліки, які застосовують для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Йдеться про 17 найменувань медичних препаратів. Це: антибіотики, противірусні та протизапальні препарати, інші медикаменти.На їх закупівлю місто виділило 101 мільйон гривень. І доставка ліків уже розпочалася у визначені опорні лікарні для прийому хворих на коронавірус.

Зауважу, що це - суттєва допомога і додатковий ресурс для наших лікарень. Адже закупка лікарських засобів з 1 квітня – тобто, з початку другої хвилі медичної реформи – відбувається безпосередньо медзакладами. – За кошти Національної служби здоров’я і грошей цих не вистачає.Також за останній місяць КП «Фармація» придбало 550 тисяч одноразових масок. – Вони зараз у достатній кількості є в мережі комунальних аптек.

Крім того, місто замовило і купило в українських виробників 100 тисяч марлевих масок, що теж можна купити в аптеках «Фармації».Також Київ отримав 100 тисяч одноразових масок від соціально-відповідального бізнесу. - Їх передали медикам, поліції, рятувальникам та працівникам комунальних служб.Сьогодні в мережі аптек «Фармація» в наявності: марлеві маски – майже 56 тисяч, одноразові – 443 тисячі. А також – рукавички та дезинфектори в достатній кількості.Отримав Департамент охорони здоров’я і медичні маски різного ступеню захисту. З Державного резерву України та від Благодійного фонду «Корпорація монстрів» Усього понад 526 тисяч штук. Ці засоби індивідуального захисту розподілені у Центри первинної медико-санітарної допомоги, стаціонари та пологові будинки міста.

Столиця продовжує допомагати і малозахищеним киянам. Єдиний координаційний центр КМДА вже зібрав та передав у райони майже 27 300 наборів першої необхідності. Понад 25 тисяч з них уже доставили людям, що потребують допомоги. Також від благодійників центр отримав до свят 3 тисячі пасок. Їх працівники соціальних служб та волонтери доставляють киянам, які опинилися в складних життєвих обставинах. А одну тисячу передали до інтернатних закладів столиці.

Я дякую благодійним і громадським організаціям, представникам соціально-відповідального бізнесу, які долучилися до роботи Центру.

Також окремо я хочу подякувати киянам, які дотримуються обмежувальних заходів. А інших – закликаю не нехтувати правилами. Це сьогодні дуже важливо!

Ми наближаємося до піку захворювання. І від обережності кожного з нас залежить, наскільки великим і тривалим він буде. І відповідно – коли ми зможемо розпочати послаблення обмежень.

А тепер я відповім на питання від ЗМІ та із соцмереж.

 

Питання від 5 каналу 

Міністр охорони здоров’я заявив, що Україна планує виходити з карантину найближчим часом. Зокрема, буде пом’якшення обмежень. Людям можуть дозволити гуляти парками, відкриють музеї та бібліотеки. Як місто сприймає такі заяви? Чи є в столиці план виходу з обмежень? 

 

Ми на постійному зв’язку з Міністерством охорони здоров’я.  Наскільки я знаю, міністр навпаки рекомендував продовжити обмежувальні заходи як мінімум до 12 травня. Це зумовлено динамікою захворюваності і небезпекою, що несе коронавірус для здоров’я і життя людей.

МОЗ буде пропонувати уряду пом’якшення. - Але, виходячи із ситуації з розповсюдженням хвороби. Оскільки, як я сказав, пік ми ще не пройшли. Хвороба не йде на спад.

Я бачив інформацію, що серед перших пропозицій міністерства - дозволити прогулянки в парках, обмеживши їх за кількістю осіб. Та з використанням засобів індивідуального захисту. 

Пом’якшення, ще раз підкреслю, залежатимуть від динаміки захворюваності. Якщо в нас продовжить зростати кількість хворих, - карантин триватиме.

Сьогодні є надія на те, що нам таки вдалося втримати ситуацію. Що обмежувальні заходи, що запровадили, дали свій результат. І в нас не буде інфекційного вибуху. Але, говорити про перемогу над пандемією – ще зарано.

Тому я й закликаю киян та всіх українців. Залишайтеся вдома, бережіть себе та своїх рідних. Ми подолаємо цей виклик тільки якщо будемо дотримуватися правил.

І ще раз нагадаю: ми домовилися з представниками конфесій про перенесення поминальних днів на 6 червня. До того доступ на всі кладовища буде обмеженим. Тому не треба туди йти наступними вихідними!

Щодо плану міста. Як я говорив, ми розробили першочергові кроки послаблення обмежень. – Це відбуватиметься поступово і з огляду на розвиток ситуації. Тут ми вивчаємо досвід європейських країн. Де відкривають спочатку невеликі магазини. Поволі знімають обмеження на доступ до публічних закладів та місць. На роботу громадського транспорту.

Бо не можна перекреслити непродуманими діями всі зусилля в боротьбі з вірусом!

 

Питання від сайту «Вечірній Київ»

У деяких ЗМІ та в соціальних мережах була інформація, що через спалах коронавірусу, нібито, уповільнилося будівництво метро на Виноградар. Наскільки це правда?

 

Ви знаєте – це вже не вперше навколо будівництва метро на Виноградар видають подібну «інформацію». Хочу вас запевнити – роботи там тривають. І поки – за графіком.

Фахівці вже майже закінчили збирати величезний прохідницький комплекс.

Згідно з проектом, прохідницький щит розпочне роботу з боку станції "Мостицька” та фінішує майже через 1,3 км, біля станції “Сирець”. Як говорять фахівці, на ці роботи їм знадобиться приблизно 6 місяців.

Сьогодні роботи з будівництва нових станцій та перегонів метро на Виноградар тривають на всіх майданчиках.

Представники "Київметробуду" зазначають, що компанія отримує фінансування від міста в повному обсязі та робить усе, щоб у грудні 2021 року дві нових станції метро на Виноградар були відкриті.

Нагадаю, ці станції перевозитимуть понад 90 тисяч пасажирів на добу. Довжина ділянки метро між двома новими станціями буде 3,7 кілометрів.

Я збираюся туди ще раз навідатися найближчими днями. З перевіркою.

 

Питання із соцмереж

Чи продовжують в столиці мити вулиці після нормалізації ситуації з забрудненням повітря?

 

Дороги в столиці мили спецзасобами і до цієї ситуації. – Від початку обмежувальних заходів.

Хочу зазначити: тільки за минулу добу дорожники використали понад дві тисячі кубометрів розчину зі спецзасобами. Посилене миття вулиць міста триває. Щодня на дорогах працює 55 одиниць спецтехніки.

У повітрі столиці досі фіксують продукти горіння.

Також хочу в черговий раз звернутися до мешканців столиці не палити траву та сміття. Бо вірогідність того, що від маленької іскри може початися пожежа – дуже велика. 

За останню добу в Києві та області зафіксовано 37 пожеж трав’яного настилу. Через це в посиленому режимі працюють понад тисяча рятувальників київського гарнізону. 

Частина з них вже півтора тижні працює в зоні відчуження, де досі виникають локальні пожежі.

Також столичні вогнеборці допомагають гасити пожежі в Житомирській області.

 

Дякую вам за увагу! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]