Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

25 березня відбудеться церемонія нагородження театральною премією «Київська пектораль»

21 березня 2019 року, 16:19

25 березня о 17:00 із нагоди Міжнародного дня театру відбудеться щорічна урочиста церемонія нагородження театральною премією «Київська пектораль» у Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва. Про це повідомили у Департаменті культури.

На театральну премію номінуються вистави професійних театрів державної та комунальної форми власності міста Києва, створені протягом попереднього календарного року (із 1 січня до 31 грудня 2018 року).

О 16:00 запланована прес-конференція, присвячена врученню найстаршої в Україні професійної театральної премії «Київська пектораль» за підсумками 2018 року.

Місце проведення: Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва, вул. Межигірська, 2.

Акредитація представників ЗМІ за телефонами: 278-45-87, 098-545-13-12 (Катерина, прес-секретар театральної премії «Київська пектораль») або електронною поштою: [email protected].

 

Довідково.

Міську театральну премію «Київська пектораль» засновано за ініціативою Київського місцевого відділення Національної спілки театральних діячів України у 1992 році та за підтримки Головного управління культури Київської міської державної адміністрації.

Премія присуджується щорічно напередодні Міжнародного дня театру (27 березня) за підсумками календарного року, що минув.

Уперше «Київську пектораль» було вручено 27 березня 1993 року. Відтоді премія щорічно вручається, як правило, саме у цей день або близьку дату до Міжнародного дня театру.

За двадцять сім років існування премії понад 200 імен було занесено у списки її лауреатів. Лауреатами театральної премії «Київська пектораль» свого часу стали: Богдан Ступка, Ада Роговцева, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Олексій Богданович, Валерія Заклунна, Євгенія Мірошниченко та багато інших видатних митців сцени.

Джерело фінансування премії – міський бюджет, а також інші надходження, отримання яких не суперечить чинному законодавству. Починаючи з 2007 року, розмір премії збільшився – з 1 тис. грн до 8 тис. грн, з 2016 року розмір премії становить 15 тис. грн.

Щорічно розглядаються претенденти на премію у 14-ти основних номінаціях, а саме: «За кращу драматичну виставу», «За кращу музичну виставу», «За кращу дитячу виставу», «За кращу камерну виставу (виставу малої сцени)», «За кращу режисерську роботу», «За краще виконання чоловічої ролі», «За краще виконання жіночої ролі», «За краще виконання чоловічої ролі другого плану», «За краще виконання жіночої ролі другого плану», «За кращу сценографію», «За кращу музичну концепцію вистави», «За краще пластичне вирішення вистави», «За кращий акторський дебют», «За кращий режисерський дебют».

Окрім цього, існують три номінації, лауреатів яких визначає Оргкомітет, а саме: «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва», «Подія року» та «Спеціальна премія», яку було запроваджено у 2016 році (вручається окремому театральному діячеві (митцю) або театральному колективу за особливий творчий здобуток).

Номінанти та лауреати в основних 14-ти номінаціях премії визначаються на підставі висновків експертів, яких запрошує Оргкомітет за рейтинговими пропозиціями театрів. Це – фахівці театральної справи, обов’язком яких є перегляд і професійна оцінка прем’єр, що відбулися у театрах міста протягом календарного року, що минув.

Театральна премія «Київська пектораль» стала першою в Україні і на теренах СНД професійною театральною премією. Це визнання і вшанування кращих акторів, режисерів, представників інших творчих професій, пов’язаних із театральним мистецтвом.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]