Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек: попри війну столична бібліотечна мережа продовжує розвиватися

30 вересня 2023 року, 11:14

Сьогодні, 30 вересня, в Україні відзначають День бібліотек. Попри війну бібліотечна сфера Києва продовжує розвиватися. Наразі бібліотечна мережа столиці налічує 139 бібліотек. Із них – три центральні міські бібліотеки, що підпорядковані Департаменту культури КМДА, 136 – входять до складу централізованих бібліотечних систем районів Києва. Про це інформує Департамент культури.

Щорічно бібліотеки столиці обслуговують понад 570 тис. користувачів.

Під час повномасштабного вторгнення бібліотеки переосмислили своє призначення та підлаштувалися до нових реалій. Столичні бібліохаби продовжують оновлюватися та ставати ближчими до користувачів. Сьогодні бібліотеки не тільки є центрами інформаційної боротьби та зберігання книг, а й стають культурними центрами.

За перше півріччя 2023 року в бібліотеках пройшло майже 7,5 тис. різноманітних культурно-просвітницьких заходів в офлайн і онлайн-форматах. Зокрема в понад 50 закладах культури працюють курси та розмовні клуби з вивчення української мови.

Також на базі Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва (просп. Берестейський, 25-А) відкрито першу в Україні бібліотеку настільних ігор. Ігровий фонд наразі налічує понад 125 настілок від найпростіших до складних економічних стратегій. Колекцію ігор передала Спілка видавництв настільних ігор. Це пілотний проєкт, який згодом планується поширити на інші бібліотечні простори міста.

Із 2017 року в Києві реалізується пілотний проєкт «Сучасний бібліотечний простір». Його мета – перетворити публічні бібліотеки міста на сучасні культурно-інтелектуальні центри громади завдяки технологічній і просторовій модернізації, впровадження нових послуг.

Заклади культури, що беруть участь у пілотному проєкті в семи районах столиці, оновлюють, переформатовують у публічні простори, оснащують сучасними меблями та технікою. Під час ремонту враховуються також принципи безбар’єрності, зали обладнуються комп’ютерами з доступом до інтернету.

Оновлені бібліотечні простори вже працюють на базі бібліотеки для дітей на Подолі, Центральної районної бібліотеки імені П. Г. Тичини, Центральної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, Центральної районної бібліотеки ЦБС «Свічадо» Святошинського району м. Києва, бібліотеки № 115 для дітей ЦБС Деснянського району м. Києва, бібліотеки ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва. Оновлення інших бібліотек, що беруть участь у проєкті, триває.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]