Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

356 злоякісних новоутворень виявили у киян під час тижневика до всесвітнього Дня меланоми – Валентина Гінзбург

05 червня 2023 року, 12:48

Лікарі комунальних столичних медзакладів під час ініційованого Департаментом охорони здоров’я тижневика до Дня меланоми виявили у киян 356 злоякісних новоутворень. За словами директорки Департаменту Валентини Гінзбург, серед виявлених новоутворень 72 меланоми, 212 – базальноклітинного раку шкіри, 31 – плоскоклітиного та інші пухлини. 

Усього ж на анонсовані огляди та обстеження до ЦПМСД, КДЦ, лікарень, Онкоцентру та КНП «Дерматовенерологія» під час тижневика прийшло близько 25 тисяч містян. 

«Констатую, що кияни доволі активно відгукнулися на пропозицію перевіритися на наявність дерматологічних захворювань. І я вважаю, що виграв буквально кожен із них. Здоровий – пересвідчився в цьому і одержав рекомендації лікаря, як і надалі залишатися здоровим. А люди, яким поставлений діагноз, навіть невтішний, – отримали шанс терміново розпочати лікування», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що рак шкіри – досить розповсюджена патологія. Найбезпечніший його вид – меланома. Вона може маскуватися під звичайну родимку та дуже стрімко давати метастази. Тож коли ваша звична родимка  починає змінювати форму, колір, розмір, або кровити – негайно до лікаря. Також медики радять бути уважними до ще одного різновиду меланоми – амеланотичної. Розпізнати її симптоми доволі складно, адже ракові клітини цього виду захворювання не виробляють меланін. Зазвичай місце ураження при цьому типі меланоми стає блідо-рожевим або червонуватим. Так само не слід відтерміновувати похід у медзаклад, якщо на шкірі з’явилося будь-яке нове утворення – кожне із них може бути небезпечним.

Щодо профілактики раків шкіри та, зокрема, меланоми – перш за все необхідно обмежити перебування на сонці в години його високої активності (з 10:00 до 16:00), не зловживати солярієм та регулярно оглядати себе, щоб вчасно побачити зміни на шкірі. 

Директорка профільного Департаменту, підбиваючи підсумки тижневика до Дня меланоми, подякувала киянам за свідомість, а лікарям – за активну роботу.  

«Укотре пересвідчуємося, що так звані дні здоров’я – працюючий механізм, який мотивує людей замислитися над відвідуванням лікаря. Ми намагаємося проводити їх регулярно. Та все ж таки наголошую, що піклуватися про себе варто на постійній основі. Профілактичні відвідування свого лікаря, рекомендовані обстеження та аналізи, відповідний спосіб життя, що мінімізує розвиток хронічних захворювань, негайне звернення до лікаря в разі появи будь-яких змін у роботі організму – все це має бути культурою життя. Попередити захворювання легше і значно дешевше у всіх сенсах, ніж лікувати. А лікувати хворобу, яка лишень з’явилася і ще не встигла нанести великої шкоди, завжди простіше та ефективніше, ніж занедбану. Пам’ятайте про це. І не оминайте медичні заклади, навіть коли ніде не болить», – наголосила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]