Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

QR-квитки у «Київ Цифровий»: що варто знати про оплату проїзду з екрана

11 листопада 2021 року, 18:21

У жовтні мешканці столиці придбали понад 6 мільйонів QR-квитків, із них 1,6 мільйона в застосунку «Київ Цифровий». Застосунок надає можливість купити квиток безготівково та скористатися ним з екрану смартфона – у форматі paperless.

«Paperless – це світова практика та концепція, яка закладена у всі процеси цифрової трансформації. Київ став першим містом в Україні, де повністю скасували паперові талони на проїзд у громадському транспорті. Це дозволяє краще контролювати роботу транспорту, його кількість та завантаженість на маршрутах», – зазначив керівник цифрової трансформації Києва (CDTO) та заступник голови КМДА Петро Оленич.

Як зазначив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко, 8 листопада сервіс QR-квитків у застосунку оновили, щоб спростити процес оплати проїзду. Відтепер треба лише просканувати QR-квиток на валідаторі – у застосунку підтверджувати використання квитка не треба. За 2 години після використання квиток видалиться автоматично.

Команда «Цифрового» на своїй сторінці у Facebook розповіла, як саме оновлені QR-квитки зробили процес оплати проїзду простішим.

Щоб оплатити проїзд QR-квитком із «Київ Цифровий», потрібно:

  1. Відкрити екран з дійсним QR-квитком.
  2. Просканувати QR-квиток на валідаторі. 
  3. Дочекатися сигналу підтвердження оплати на валідаторі.

Саме сигнал на валідаторі є підтвердженням оплати проїзду. На екрані з дійсним QR-квитком у застосунку можна знайти посилання на відео з інструкцією, як правильно сканувати квиток.

Щоб надати провалідований квиток для перевірки контролеру, потрібно:

  1. Відкрити екран із квитком, який просканували валідатором.
  2. Надати цей квиток для перевірки контролеру.
  3. Якщо квиток був провалідований, контролер побачить підтвердження оплати проїзду на своєму зчитувальному пристрої.

Квиток автоматично видаляється за 2 години після використання, але запис про використання квитка залишається у стрічці новин. Проте ця інформація не є доказом оплати для контролера та зберігається лише для зручності користувачів.

Термін дії QR-квитків у застосунку, як і в паперових, – 15 днів із моменту придбання. На екрані з дійсним квитком користувачі можуть побачити термін його дії. Якщо підключити сповіщення, застосунок нагадає, коли термін добігатиме кінця. Крім того, користувачі можуть надіслати дійсний квиток на пошту або в месенджер другу. Для цього потрібно натиснути на позначку «Поділитися» у верхньому куті екрану з дійсним квитком.

Для зручної оплати проїзду, містяни також можуть безготівково поповнювати транспортні карти поїздками чи купувати проїзні у «Київ Цифровий». У застосунку продовжують удосконалювати наявні сервіси та розробляти нові. Оновлена версія «Київ Цифровий» доступна для завантаження на iOS та Android.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]