Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Terra Ucrainorum»: історичні карти українських земель упродовж тисячоліття представлено у вестибюлі станції «Золоті ворота»

19 січня 2024 року, 12:52

У вестибюлі станції метро «Золоті ворота» запрацювала експозиція «Terra Ucrainorum» (Земля Українців), приурочена до Дня Соборності України. Організатор виставки – Музей історичного центру міста Києва.

На стендах представлені історичні карти українських земель. Проєкт засвідчує, що Україна є частиною європейської цивілізації, має величезний історико-географічний спадок. Адже ці мапи – не лише географічні, а й політичні та історичні документи.

Відкриває виставку найдавніша карта «Східна Європа до кінця XIII століття, складена за Літописом Руським», де показано межі найбільшого розширення держави Русь (столиця Київ) із центрами земель-князівств та удільних князівств.

«Україна твердо вписалася в європейську картографію XVII століття саме під назвою «Україна» і навіть здебільшого з додатком «Terra Cosaccorum» (Земля Козаків). Тоді вона була однією з найбільш ретельно картографованих територій Європи. Цікавим є той факт, що на її давніх картах відсутня росія, назви якої немає на жодному із зображень», – зазначають організатори проєкту.

Після презентації організатори провели для всіх охочих пізнавальну лекцію про історію створення мап та їхніх авторів із цікавими фактами про історію українських земель очима європейських дослідників.

Ознайомитись із експозицією історичних мап можна до 8 лютого у вестибюлі на станції метро «Золоті ворота».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]