Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Департамент муніципальної безпеки нагадує про правила пожежної безпеки під час оздоблення новорічної ялинки

06 грудня 2023 року, 17:05

Із наближенням святкового періоду та традиційного оздоблення ялинок фахівці нагадують про важливість дотримання правил пожежної безпеки. Недбале ставлення до цих правил часто призводить до негативних наслідків. Про це повідомляє Департамент муніципальної безпеки КМДА.

Столичні рятівники закликають дотримуватися простих правил.

  1. Оберіть безпечне місце розміщення ялинки – подалі від радіаторів, камінів та інших обігрівальних приладів. Безпечна відстань – не менше одного метра. Ялинка має стояти на стійкій основі чи підставці.
  2. Не встановлюйте ялинку в коридорах і холах, оскільки це евакуаційні шляхи, що мають бути вільні в разі виникнення позаштатних ситуацій, зокрема повітряної тривоги.
  3. Обирайте вогнестійкі матеріали для ялинкових прикрас, переконайтеся, що вони не нагріваються під впливом електричних гірлянд та лампочок. Не прикрашайте ялинку елементами, виготовленими з легкозаймистих матеріалів – дерева, вати, паперу, марлі чи целулоїдних іграшок.
  4. Гірлянди мають бути промислового виробництва, щоб не сталося короткого замикання й пожежі. Надійно закріпіть їх. Уникайте перевантаження розеток, віддаючи перевагу LED-лампочкам, та перевіряйте стан кабелів на відсутність пошкоджень. Підключення гірлянд здійснюється з допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння – терміново відключіть гірлянду. У жодному разі не торкайтеся до розетки, якщо вилка гірлянди почала плавитися – це вкрай небезпечно. Вимкніть електрику через щиток, тільки тоді починайте діяти.
  5. Вимикайте гірлянди на ніч, не залишайте підсвічену ялинку без нагляду, особливо під час сну або коли вдома немає дорослих людей.
  6. Уникайте використання свічок на ялинці, прибирайте сухі гілки, щоб уникнути загоряння. У приміщенні, де встановлено ялинку, не запалюйте бенгальські вогні та не використовуйте піротехнічні засоби.

Нагадуємо, що в Україні діє заборона на розповсюдження та використання салютів, феєрверків і петард.

У разі загоряння чи виникнення пожежі негайно викликайте пожежників за номером 101.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]