Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Департамент охорони культурної спадщини ініціює надання статусів пам’яток ще 17 об’єктам

22 квітня 2021 року, 14:31

Протягом I кварталу 2021 року Департаментом охорони культурної спадщини за результатами інвентаризації об’єктів культурної спадщини направлено пропозиції та облікову документацію Міністерству культури та інформаційної політики для занесення 17 об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За інформацією Департаменту, мова йде про об’єкти на наступних вулицях:

  1. Вул. Бульварно-Кудрявська, 3, 7, 43 (садиба), 43 (будинок прибутковий), 43-Б (флігель);
  2. Вул. Малопідвальна, 3-Б, 12 (садиба), 12/10 (будинок прибутковий), 12 (флігель), 15, 21/8;
  3. вул. Пушкінська, 40;
  4. вул. Симона Петлюри, 14;
  5. пров. Тропініна, 5;
  6. вул. Хрещатик, 24, 28/2 та «Місце протестів та масової загибелі громадян під час Революції Гідності в районі алеї Героїв Небесної Сотні» на вул. Інститутській, 2, 3, 4, 5 (на зміну категорії пам’ятки – з місцевого на національного значення).

Окрім того, протягом січня-березня було розроблено облікову документацію на 31 об’єкт культурної спадщини.

Також підготовлено історичні довідки:

  • могили на Байковому кладовищі;
  • на території Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника;
  • на території Звіринецького кладовища;
  • панно «Наука» на вул. Політехнічній, 41.

«Спеціалісти Департаменту продовжують роботу з укладання охоронних договорів. Упродовж I кварталу опрацьовано та укладено 20 охоронних договорів. Окрім того, ми підготували перелік об’єктів культурної спадщини для подальшого розроблення науково-проєктної документації «Межі та режими використання зон охорони комплексів пам’яток та окремих пам’яток культурної спадщини м. Києва», – зазначив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Нагадаємо, на розгляд Міністерства культури та інформаційної політики з 2018 року до першого кварталу 2021-го Департамент охорони культурної спадщини подав 1509 пам’яток та щойно виявлених об’єктів для їхнього занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. За цей час у Міністерстві прийняли накази лише щодо 23 з них: 21 – занесено до Держреєстру, 2 – визнано такими, що не підлягають занесенню.

Серед поданих до Мінкультури об’єктів орієнтовно 1000-1100 – саме історичних будинків і садиб.

У 2020 році Департамент охорони культурної спадщини направив на Мінкульт подання для надання статусу пам’яток 64 об’єктам.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]