Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Із початку року Департамент охорони культурної спадщини направив 30 приписів за порушення пам’яткоохоронного законодавства

22 квітня 2021 року, 14:33

За результатами I кварталу 2021 року фахівці Департаменту охорони культурної спадщини здійснили 47 обстежень та склали і направили 30 приписів за недотримання вимог пам’яткоохоронного законодавства. Окрім того, за інформацією Департаменту, за результатами перевірок складено 9 актів про вчинення правопорушення і 9 постанов про накладення фінансових санкцій.

Загальна сума накладених фінансових санкцій становить понад 600 тисяч гривень. Із них у добровільному порядку сплачено – 309,1 тисячі гривень. Решта наразі стягується в судовому порядку, повідомив Департамент.

Задля збереження пам’яток від дій недобросовісних власників та задля унеможливлення руйнації пам’яток ще у 2018 році фахівці Департаменту розробили відповідний законопроєкт.

«Скоро вже третя річниця з моменту прийняття нашого законопроєкту в першому читанні. Пізніше документ був доопрацьований, пройшов профільний комітет, вже два роки як готовий до прийняття у другому читанні. Мова йде не тільки про збереження пам’яток у Києві, мова йде про всі українські міста, де є об’єкти охорони культурної спадщини – їх близько 400. Усюди ситуація однакова, і її треба міняти. У редакції нашого законопроєкту мова йде не тільки про збільшення штрафів та посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, тут виписана низка заходів, що дадуть зелене світло у наведенні ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини», – наголосив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Відтак, серед іншого законопроєкт передбачає, що для юридичних і фізичних осіб штрафи повинні бути однакові, більш того, вони будуть значно збільшені: з 1,7–170 тисяч грн до 170–510 тисяч грн. Окрім того, пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки в комунальну власність. Наразі пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності.

Можливість примусового викупу пам’ятки до комунальної власності дозволить місцевим органам влади більш ефективно управляти об’єктами культурної спадщини, зберігати такі будівлі для нащадків.

При цьому Мінкультури вирішило напрацювати альтернативний законопроєкт, до якого є низка зауважень. У тому числі, і щодо визначення рівня фінансових санкцій до недобросовісних власників.

Нагадаємо, у 2020 році інспектори Департаменту охорони культурної спадщини здійснили 310 перевірок, за результатами яких складено та направлено 131 припис.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]