Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Для громадян із вадами зору встановлять 3D-моделі зменшених історичних пам’яток

12 листопада 2018 року, 14:40

У столиці для громадян із вадами зору встановлять 3D-моделі зменшених відомих історико-архітектурних споруд, що дасть змогу тактильно ознайомитися із відомими київськими пам’ятниками.

Зокрема, у 2019 році на Софійській площі планується встановити 3D-модель Софійського собору на п’єдесталі з білого мармуру та табличками з текстом Брайля і описом об’єкту. Згодом будуть виготовлені моделі Золотих воріт, Андріївської церкви, Михайлівського Золотоверхого Собору, Монументу «Батьківщина-Мати», Монументу Незалежності, Церкви Святого Миколая, пам’ятника Володимиру Великому.

«Ми провели перемовини із потенційними меценатами та виконавцями і досягнули домовленостей, які дозволяють нам починати роботу. Моделі будуть виготовлені та встановлені за рахунок благодійників», – зазначив начальник Управління туризму та промоцій КМДА Антон Тараненко.

Першим етапом проекту є створення зменшеної архітектурної моделі ансамблю Софії Київської із полімерного пластику на 3D-принтері, другим – виготовлення силіконової форми, а третім – лиття із бронзи. Завершиться виготовлення моделі орієнтовно за 3 місяці. Кожна модель складається приблизно зі 100 деталей.

Схожі проекти вже реалізовані у відомих європейських туристичних містах і довели свою ефективність.

«Київська влада працює над тим, щоб розширити і полегшити доступ осіб із вадами зору до історичних місць столиці. Тривимірні пізнавальні рельєфні моделі дозволять незрячим «побачити руками», а людям із хорошим зором осягнути, як виглядають відомі архітектурні пам’ятки із висоти пташиного польоту», –прокоментував заступник голови КМДА Вячеслав Непоп.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]