Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

До Міжнародного дня передчасно народжених дітей у столиці підсвічено фіолетовим кольором будівлю дзвіниці Софії Київської

17 листопада 2021 року, 18:13

Сьогодні з нагоди відзначення Міжнародного дня передчасно народжених дітей у столиці підсвічено фіолетовим кольором дзвіницю Софії Київської, Пішохідний міст та ТЦ «Гулівер». Відповідну ініціативу вже шостий рік поспіль здійснюють громадські та благодійні організації – благодійна платформа dobro.ua у партнерстві з Асоціацією батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки», Асоціацією Неонатологів України, БФ «Свічадо».

Як зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, яка долучилася до акції, передчасні пологи – не рідкість, і вони можуть нести загрозу життю й здоров’ю дитини та її матері. Саме тому у столиці велику увагу приділяють охороні материнства і дитинства, аби зберегти здоров’я та повноцінне життя крихітним «поспішайкам».

«Щороку у Києві з’являється близько 2 тисяч передчасно народжених дітей. Зокрема, тогоріч у комунальних закладах міста було зафіксовано понад 1700 передчасних пологів, а за 10 місяців 2021 року – майже 1300. У цілому ж в Україні кількість «ранніх пташок» щороку сягає 19 тисяч», – повідомила вона.

За словами Ганни Старостенко, передчасно народжені діти – дуже вразливі, і в перші місяці життя їм вкрай потрібна допомога лікарів.

«Кожен пологовий будинок столиці має необхідних спеціалістів та обладнання для надання допомоги передчасно народженим малюкам. Крім того, з 2012 року у місті функціонує Перинатальний центр, де наглядають за малюками з вагою при народженні менше 1500 грамів та терміні гестації менше 32 тижнів. Заклад забезпечений необхідним обладнанням, у тому числі ретинальною камерою для діагностики ретинопатії недоношених, а також потужною командою спеціалістів, які опікуються «поспішайками», – розповіла Ганна Старостенко.

Вона також додала, що перші три роки життя передчасно народжена дитина має спостерігатися у катамнестичному кабінеті, де її оглядає педіатр та реабілітолог із метою ранньої оцінки статокінетичного, мовного та нейромоторного розвитку з використанням спеціальних шкал. У разі виявлення порушень – лікар скеровує на лікування.

Ганна Старостенко висловила вдячність громадському сектору, благодійним та батьківським організаціям, які активно долучаються до підтримки українських і столичних «ранніх пташок».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]