Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Електронні підручники урізноманітнили навчання для дітей із вадами зору – Ганна Старостенко

26 січня 2017 року, 16:53

У 2016-2017 навчальному році вперше учні 13 загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі 3-х шкіл-інтернатів для дітей із порушеннями зору, взяли участь у загальноміському пілотному проекті з упровадження електронних підручників. Використання таких пристроїв має на меті не лише зберегти здорову поставу дітей і осучаснити методи навчання, а й надати особливим дітям доступ до різноманітних інтерактивних освітніх ресурсів. Про це повідомила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко під час перевірки впровадження електронних підручників для дітей із вадами зору в школі-інтернаті № 5.

«У реалізації цього пілотного проекту особливо важливим є оснащення електронними книгами 3 шкіл-інтернатів, де навчаються діти з вадами зору. Зокрема, учні 5-х класів школи-інтернату № 5 отримали 17 електронних підручників. Тож вихованці, в яких відсутній зір, можуть прослуховувати аудіопідручники, слабозорі – збільшувати розмір шрифту для комфортного читання, перегляду ілюстрацій і мультимедійних презентацій», – повідомила Ганна Старостенко.

За її словами, тепер діти мають доступ до книг і освітніх ресурсів у трьох форматах: рельєфно-крапковому, звуковому та електронному. А отже, вони можуть дізнатися та вивчити значно більше.

«Наразі ми вивчаємо нюанси роботи з електронними підручниками. Однак, безсумнівно, надзвичайно позитивним моментом є зменшення в кілька разів ваги наплічника школяра. А для дітей, які користуються величезними книгами зі шрифтом Брайля – це просто порятунок і надзвичайна економія коштів», – зазначила заступник голови КМДА.

Ганна Старостенко додала, що в нинішньому році місто запланувало й надалі впроваджувати електронні підручники в школах столиці, на що бюджетом передбачено вдвічі більше коштів: 10 млн грн на нетбуки та ще 186 тис. грн на програмне забезпечення. Однак попередньо, після завершення навчального 2016-2017 року буде заслухано висновки науково-методичної ради та лікарів, які впродовж року слідкували за станом здоров’я та успішністю дітей із пілотного проекту.

Зазначимо, що у 2016 році київські школи оновилися сучасними інтерактивними технологіями для навчання на суму понад 14 мільйонів гривень. Згідно з програмою «Освіта Києва. 2016-2018 роки» місто закупило понад 380 електронних книг на 5 мільйонів гривень. Навчальні заклади, які взяли участь у проекті, були відібрані за наступними критеріями: згода батьківської спільноти, згода педагогічного колективу та максимальне охоплення районів столиці.

Перелік загальноосвітніх навчальних закладів і шкіл-інтернатів, які в 2016-2017 навчальному році беруть участь у пілотному проекті зі впровадження електронних підручників у навчально-виховному процесі:

  1. Гімназія № 179, Голосіївський район;
  2. Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 11, Голосіївський район;
  3. Гімназія № 290, Дарницький район;
  4. Спеціалізована школа № 264, Деснянський район;
  5. Спеціалізована школа № 234, Дніпровський район;
  6. Гімназія № 143, Оболонський район;
  7. Спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат № 4, Оболонський район;
  8. Києво-Печерський ліцей № 171 «Лідер», Печерський район;
  9. Спеціалізована школа № 193, Подільський район;
  10. Спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат № 5, Подільський район;
  11. Київська гімназія східних мов, № 1, Святошинський район;
  12. Гімназія «Ерудит», Солом’янський район;
  13. Ліцей-інтернат№ 23 «Кадетський корпус», Шевченківський район.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]