Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Галина Герега: «Місцеві ради мають вести діалог з Урядом про перегляд бюджетних показників на 2013 рік та збільшення бюджетної незалежності регіонів»

23 січня 2013 року

«Бюджетами виживання» назвали місцеві бюджети всіх регіонів України на 2013 рік учасники засідання Спілки секретарів місцевих рад Асоціації міст України.

 Вони наголошують, що у порівнянні з 2012 роком на 45 % зросли вилучення з місцевих бюджетів до Державного бюджету України. Разом з тим у Держбюджеті-2013 значно завищені показники доходів місцевих бюджетів, що робить нереальним виконання більшості з них, зменшені кошти на соціально-економічний розвиток територій, відсутнє належне фінансування сфери ЖКГ, різноманітних державних цільових програм.

 Зокрема аналізуючи ситуацію в Києві, заступник міського голови – секретар Київради Галина Герега зауважила, що згідно з фінансовими показниками, запропонованими місту Урядом на 2013 рік, не профінансованими можуть залишитися навіть захищені статті видатків бюджету.

Особливо Галина Герега звернула увагу на те, що у бюджеті міста на 2013 рік не передбачено 20-відсоткової муніципальної надбавки для вчителів, медиків та працівників бюджетної сфери та кошти на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, що виникла в зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії тарифам. За її словами, лише Києву на погашення різниці в тарифах на 2013 необхідно 2,4 млрд.грн., тоді як у Держбюджеті на всі регіони країни передбачено всього 5 млрд.грн.

«Дефіцит фінансових ресурсів – проблема, з якою у цьому році зіштовхнулися майже всі місцеві ради країни. Звичайно, кожне місто може окремо вести діалог з Кабміном, добиваючись субвенцій чи дотацій, але, на мою думку, питання потрібно вирішувати комплексно і виходити на переговори з Урядом з єдиною позицією від місцевих рад всієї України, вести мову про перегляд показників бюджету на 2013 рік за результатами першого кварталу та про збільшення в цілому бюджетної незалежності регіонів».

Відповідно на засіданні спілки було прийняте рішення звернутися до Уряду з проханням про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» за результатами І-го кварталу 2013 року.

Зокрема йдеться про:

- необхідність повного забезпечення місцевих бюджетів коштами для здійснення видатків на виконання делегованих повноважень;

- перегляд у бік зменшення обсягів вилучення фінансових ресурсів з місцевих бюджетів до державного бюджету;

- збільшення на 1 млрд. грн. обсягів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян;

- повне фінансування з державного бюджету цільових програм, в першу чергу щодо розвитку малих міст та погашення кредиторської заборгованості органів місцевого самоврядування за видатками, які фінансувалися за рахунок державних програм;

- погашення кредиторської заборгованості місцевих бюджетів, яка утворилася на кінець 2012 року внаслідок блокування Державною казначейською службою України платежів органів місцевого самоврядування.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]