Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Голови єврейських громад України закликали Київраду підтримати проект меморіалу у Бабиному Яру

18 лютого 2021 року, 14:52

Голови єврейських громад України звернулися до Київради із закликом підтримати проект меморіалу у Бабиному Яру. Відповідне звернення  оприлюднене на сторінці Федерації єврейських общин України у Facebook.

«Ми вимушені звернутися до вас у зв’язку з дуже тривожними новинами, які спостерігаємо останніми днями у публічному дискурсі довкола проекту створення меморіалу Голокосту у Бабиному Яру. Серйозне занепокоєння викликає навішування політичних ярликів на меморіал та спроби використання теми вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру у політичній боротьбі. Ми закликаємо усі політичні сили припинити спекуляцію на темі Голокосту, припинити розділяти євреїв, у яких загинули родичі від Шоа, на правильних і неправильних. Використовувати пам’ять про таку трагедію у політичній боротьбі неможливо», – йдеться у зверненні.

Серед підписантів звернення єврейських громад до депутатів Київради: президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін, президент Об’єднання іудейських релігійних організацій України, головний рабин міста Києва та України Яків Дов Блайх, головний рабин Києва Моше Реувен Асман, голова Ради Федерації Єврейських Громад України Мейр Цві Стамблер, головний рабин Дніпра та Дніпропетровскої області Шмуель Камінецький, голова ГО «Асоціація євреїв-колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів» Борис Забарко, виконавчий директор Всеукраїнського єврейського конгресу Йосип Аксельруд, а також низка головних рабинів великих українських міст та лідери єврейських громадських організацій.

Автори звернення закликають Київраду виділити три додаткові ділянки землі, дві з яких є частиною знищеного радянською владою єврейського цвинтаря.

Під зверненням підписалися 44 представників єврейських організацій з усієї України. Збір підписів триває.

У зверненні звертають увагу на те, що меморіал підтримують ключові міжнародні інституції, які займаються питанням пам’яті про Голокост.

«Меморіал співпрацює з Ізраїльським національним меморіалом Катастрофи (Голокосту) і Героїзму Яд Вашем, а також має активну підтримку від Європейського парламенту. Меморіальний центр став першою українською інституцією, з якою Федеральний архів Німеччини (Бундесархів) уклав угоду про співпрацю», - зазначається у тексті.

Голови єврейських громад України закликають депутатів «проголосувати одностайно за це рішення, демонструючи таким чином шану до загиблих і їх пам’яті».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]