Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Головна умова успішної боротьби з раком – консолідація зусиль лікарів, держави, міста та кожного з нас – Валентина Гінзбург

06 лютого 2024 року, 10:51

Рак не робить винятків, не обирає за віком, рівнем достатку, місцем проживання або будь-яким іншим критерієм. Ця хвороба може торкнутися будь-кого, тому головна умова успішної боротьби з ним – консолідація зусиль лікарів, держави, міста та кожної людини. Це протистояння повинно починатися не в день встановлення діагнозу, а з щоденного фокуса уваги на проблемі, зокрема – на точному дотриманні термінів профілактичних обстежень та негайному зверненні до лікаря при погіршенні стану здоров’я. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Є групи підвищеного ризику за віком, спадковістю, анамнезом захворювань, способу життя та інші. Утім онкологічна хвороба, на жаль, уражає й попри ці фактори. Тому кожен має діяти на упередження та не запускати хворобу», – зауважила Валентина Гінзбург.

На її переконання, перше, з чого варто розпочати дорослому – обговорити зі своїм лікарем, які саме обстеження, огляди та консультації показані. Наприклад, є окремі рекомендації для жінок і чоловіків залежно від віку, певні перестороги з огляду на сімейний анамнез та хвороби.

«Багато найнебезпечніших онкопатологій – це так звані візуальні форми раку, для діагностики яких не потрібні складні обстеження на кшталт КТ, МРТ тощо. До прикладу, це рак шийки матки, рак шкіри, рак слизових оболонок… Та й рак молочної залози запідозрити лікар може під час огляду. Тобто, щоб переконатися, чи все гаразд, достатньо відвідати фахівця», – розповіла Валентина Гінзбург.

За її словами, наступна ланка ефективної боротьби з онко – це лікарі, зокрема сімейні.

«Лікар має тримати на контролі онкологічну небезпеку кожного свого пацієнта. Хто, як не сімейний лікар, може знати про всі фактори ризику людини, яка підписала з ним декларацію? Саме він повинен вчасно нагадати про черговий огляд, надати направлення до вузького спеціаліста або на обстеження», – зазначила директорка Департаменту.

Вона додала, що, на жаль, не всі лікарі скеровують на ці обстеження 100% пацієнтів, які того потребують. Тому органи, в яких є юридичне право здійснювати контроль роботи лікарів, мають здійснювати цей контроль, використовуючи наявні інструменти. А також реагувати на виявлені недоліки, ігнорування яких може коштувати життя.

Валентина Гінзбург зауважила, що місто створює всі необхідні умови для безперешкодного та максимально зручного доступу пацієнта до якісних безоплатних можливостей діагностики й лікування. Зокрема, у столиці діють постійні скринінгові програми для виявлення раку грудей, раку шийки матки, колоректального раку тощо. Так, нещодавно Департамент видав окремий наказ «Про організацію скринінгу на рак передміхурової залози».

«Рак простати – найрозповсюдженіше онкологічне захворювання серед чоловіків у столиці. Щороку від нього помирає близько 300 киян. До того ж, стабільно зростає і рівень занедбаності хвороби: менше ніж у 40% хворих він виявляється на ранніх стадіях», – підкреслила вона.

Саме для раннього виявлення раку простати Департамент зобов’язав лікарів первинної ланки забезпечити направлення, як це передбачено Програмою медичних гарантій, на проведення безоплатного дослідження на простат-специфічний антиген (ПСА) чоловіків 50+ років із низьким ризиком; 45+ років із середнім ризиком – обтяжений спадковий анамнез (РПЗ у родича віком до 65 років); 40+ років із високим ризиком. Також цим наказом визначено подальший маршрут пацієнта, зокрема направлення на лікування в разі виявлення патології. У межах програми медичних гарантій – безоплатне.

«Так само працюємо з іншими найпоширенішими онкопатологіями. Щодо них впроваджено скринінгові програми. Якщо окремих програм не існує, місто має достатньо можливостей для діагностики та лікування з чітко визначеними маршрутами пацієнта. Людина може звернутися до лікаря, навіть якщо він не запросив її ініціативно», – додала Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту нагадала, що останніми роками значно покращено матеріально-технічну базу закладів. Розширено перелік тих, куди закуплене сучасне діагностичне обладнання (УЗД-апарати, мамографи тощо), в онкоцентрі встановлено найсучасніше устаткування (мамографи, зокрема з томосинтезом для високоточної діагностики).

«Та окремі заходи без впорядкованого підходу даватимуть відповідний результат. Лише системні, консолідовані зусилля всіх зацікавлених сторін, доброчесне ставлення лікарів до своїх службових обов’язків, а також свідоме ставлення до свого здоров’я кожної людини зможе убезпечити від такої підступної й тяжкої хвороби як рак», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]