Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Громада Києва вимагає передати їй Гостинний двір

12 березня 2021 року, 11:28

Гостинний двір перебуває в аварійному стані, саме тому громада вимагає скорішого завершення передачі його до комунальної власності з метою порятунку та реставрації пам’ятки. Про це заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко заявив у прямому ефірі проєкту «Погоджувальна рада» на телеканалі «Київ».

 За його словами, на сьогодні Київська міська рада єдина має концепцію розвитку публічного простору на Контрактовій площі, куди входить, зокрема, Гостинний двір.

 «Коли громада Києва стала на захист цієї пам’ятки і розпочала процес повернення її до комунальної власності, у жодних структур не виникало питань, чому обрано саме цей шлях. Бо місто чітко розуміло, яким чином і як буде рятувати та використовувати Гостинний двір. Більше того, наше бачення закріплене рішенням Київради, де чітко зазначено, що Гостинний двір буде використовуватись виключно як частина цього публічного простору. Профільне ж Міністерство досі не представило реальну концепцію та, крім нічим не підкріплених заяв у соцмережах, нічого не зробило. Я нагадаю, що саме зі згоди Міністерства культури раніше Гостинний двір втратив статус пам’ятки та був відданий інвестору», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови додав, що всі необхідні процедури та погодження місто отримало, і залишається зробити останній крок – передати Гостинний двір у комунальну власність.

«Давайте завершимо цей процес. Якщо Міністерство культури буде й надалі затягувати процес передачі Гостинного двору столичній громаді, ми можемо втратити пам’ятку остаточно. Вона вже у критичному стані, і фахівці б’ють на сполох», – додав Володимир Бондаренко.

 Нагадаємо, що Київська міська рада за ініціативи Київського міського голови Віталія Кличка та голів всіх депутатських фракцій кілька разів офіційно зверталася до державної влади з проханням передати будівлю Гостинного двору на баланс міста. На пропозицію Міністерства культури України столиця підписала меморандум про використання будівлі та пройшла всі процедури погодження передачі пам’ятки місту. Проте за ініціативи Міністерства культури процес було заблоковано на останньому етапі.



Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]