Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ідеальне харчування з перших хвилин життя: столичні фахівці розповідають, як зберегти лактацію і убезпечити свого малюка

02 серпня 2022 року, 10:32

Материнське молоко – найкращій у всі часи спосіб подбати про дитину, сьогодні може без перебільшення врятувати малюку життя. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург на початку Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування.

Вона зазначила, що грудне молоко –  це ідеальне харчування з перших хвилин появи на світ. Жодна штучна суміш не зможе бути стовідсотково підлаштована під потреби дитини:

«По-перше, це збалансований раціон для новонародженого, що містить усі поживні речовини, необхідні для розвитку та росту протягом перших місяців, натомість не містить жодних шкідливих речовин, якщо мама дотримується здорового способу життя та правильно харчується. По-друге, це захист від різних захворювань, зокрема інфекційних, адже раннє прикладання до грудей забезпечує дитині імунітет. А ще – це більш тісний та емоційний контакт із мамою, який сприяє психоемоційному та інтелектуальному розвитку малюка».

Директорка профільного Департаменту підкреслила і беззаперечну користь грудного вигодовування для мам. Адже доведено, що годування груддю знижує ризик розвитку деяких хронічних хвороб: серцево-судинних, діабету другого типу, раку яєчників, молочної залози тощо. Діє як природна контрацепція, дозволяючи робити перерву між вагітностями. Крім того, фахівці стверджують, що грудне вигодовування нормалізує гормональний фон жінки, запобігає розвитку післяродової депресії та швидко встановлює сильний емоційний зв'язок між мамою і дитиною.

Переоцінити важливість грудного вигодовування неможливо, але у воєнні часи воно набуває особливого значення. Адже до інших негативних моментів переходу на суміші додаються такі, як можлива складність із придбанням штучного харчування, доступом до кип’яченої води, безпекою приготування в нестерильних умовах (укриття, бомбосховища, під час евакуації) тощо.

«Грудне молоко сьогодні – ще й гарантія, що малюк не залишиться без їжі і води та не страждатиме від голоду і зневоднення. Тож для кожної породіллі дбати про лактацію сьогодні має бути пріоритетним завданням», – впевнена Валентина Гінзбург.

Щоб зберегти та стимулювати можливість годувати грудьми фахівці радять насамперед зосередитися на собі, своєму психологічному стані. Адже саме від внутрішнього спокою матері залежіть успішність лактації. За можливості необхідно проводити в тісному контакті з дитиною якомога більше часу. Варто пити багато рідини – чисту воду, трав’яні чаї. Слід годувати дитинку «за вимогою»: в середньому кожні 1-1,5 години та 2-3 рази – вночі. Якщо молока забагато – потрібно зціджувати, це також стимулює його подальше вироблення.

«Дорогі молоді матусі! Нині дуже непрості часи. Але у вас обов’язково вийде виростити здорових діточок. Просто треба зосередитися на важливих речах, одне з яких – грудне вигодовування. Навіть якщо молока бракує – не впадайте у відчай. Зверніться до фахівця-педіатра або в Київський міський методично-організаційний моніторинговий центр з впровадження галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні». Вам обов’язково допоможуть навчитися зберігати лактацію та якнайдовше годувати свою дитинку найкориснішою для немовляти їжею – маминим молоком», – підбила підсумок Валентина Гінзбург.

Контакти Київського міського методично-організаційного моніторингового центру з впровадження галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні»: вул. Мостицька, 11, телефон для запису на консультацію – (097) 446 29 88.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]