Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Інформаційна база пам’яток культурної спадщини Києва повністю запрацює до кінця року

05 березня 2018 року, 16:16

Інформаційна база пам’яток культурної спадщини міста Києва повністю запрацює вже до кінця 2018 року. Про це повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

«Управління охорони культурної спадщини активно працює над наповненням цієї бази і планує завершити наповнення вже до кінця поточного року. База дуже об’ємна інформаційно і включатиме в себе низку розділів, серед яких: місцезнаходження об’єкту, охоронний номер, категорія об’єкту (пам’ятка історії, ландшафту, мистецтва, містобудування, архітектури тощо), технічний стан, статус об’єкту і форма власності та власник (якщо це приватна власність), судові справи (якщо є) тощо. Тобто кожен охочий без зайвих зусиль зможе перевірити будь-яку пам’ятку в Києві, дізнатися про її статус», – сказав Олексій Резніков.

Він також повідомив, що КМДА спільно з профільним комітетом Верховної Ради працює над змінами до чинного охоронного законодавства.

«Певен, що в багатьох українських містах влада стикалася із ситуацією, коли недобросовісний власник пам’ятки доводить її до руйнації або умисно, або через відсутність коштів для реставрації. На жаль, діюче законодавство не дає можливості викупити або примусово повернути будівлю у комунальну власність. Закон нам каже: пам’ятка може бути передана винятково у державну власність. Із депутатами профільного комітету, зокрема, з його головою Миколою Княжицьким, ми доволі результативно попрацювали і вже майже завершили роботу над змінами, які регламентують можливість відчуження пам’ятки саме на користь місцевих громад», – додав Олексій Резніков.

Він розповів, що міський голова Віталій Кличко вже надав відповідне доручення щодо створення окремого фонду, кошти якого можуть бути спрямовані на викуп пам’яток із приватної власності до комунальної. Розпочата й робота над відповідним проектом рішення Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]