Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Хворі на цукровий діабет кияни забезпечені інсулінами на 100% – Микола Поворозник

14 листопада 2017 року, 13:07

 

Хворі на цукровий діабет кияни забезпечені інсулінами на 100%. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник під час виступу в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. Заступник голови КМДА вручив 5 медалей Джойсліна киянам, які живуть 50 років із діабетом.

Він зауважив, що цукровий діабет (ЦД) – серйозне захворювання, а збільшення темпів розповсюдження цієї хвороби, «помолодшання» та небезпечні ускладнення для здоров’я роблять його соціально-важливою проблемою, розглядати яку треба комплексно. Із одного боку – з позицій якісного лікування та вчасного забезпечення хворих необхідними медичними препаратами. З іншого (що є не менш важливим) – з точки зору ранньої діагностики хвороби і виявлення схильності та наявності ризиків її виникнення.

«Наразі на обліку в столичних закладах охорони здоров’я перебуває 84 631 хворий на всі форми діабету, із них – 790 дітей. На цукровий інсулінозалежний діабет хворіє 13 188 дорослих і 770 дітей. І всі ті, хто потребують інсулінотерапії, забезпечені препаратами на 100%», – запевнив Микола Поворозник.

Він зазначив, що оскільки передбачених у 2017 році з Державного бюджету коштів (39 млн грн) для забезпечення потреби хворих замало, місто додатково виділило ще 60 млн грн. Саме завдяки цьому хворі на діабет сьогодні не відчувають дефіциту в інсулінах, а діти навіть забезпечені картриджними формами іноземного виробництва, що помітно підвищує якість їхнього життя.

«Окрім цього, хворі на цукровий діабет забезпечуються і тест-смужками для самоконтролю. Так, у 2017 році від МОЗ України хворі діти та вагітні жінки отримали близько 550 тисяч смужок, а Департамент охорони здоров’я наразі заключає договори на закупівлю ще понад 1 мільйона таких тестів на загальну суму близько 5,5 мільйона гривень», – розповів Микола Поворозник.

Він зазначив, що з червня цього року столиця повністю перейшла на систему реімбурсації.

«Наразі всі пацієнти отримують інсуліни за електронними рецептами в аптеках. Це, по-перше, дозволяє безперервно в повному обсязі забезпечувати пацієнтів препаратами. А по-друге – помітно економити бюджетні кошти. До речі, на заощаджені завдяки Програмі гроші планується забезпечити певну категорію хворих (насамперед це діти з лабільними формами ЦД) глюкагоном, помпами та витратними матеріалами», – зауважив Микола Поворозник.

За його словами, у столиці ефективно працюють школи медико-соціальної адаптації хворих на діабет, кабінети діабетичної стопи, спеціалізовані заклади, в умовах яких хворим надається стаціонарна та амбулаторна допомога.

«Проте, забезпечуючи якісне лікування в жодному разі не можна забувати про профілактичну складову вирішення проблеми цукрового діабету. Йдеться про ранню діагностику та вчасне виявлення схильності до хвороби. Так, Департамент охорони здоров’я майже щомісяця проводить масові профілактичні заходи, під час яких кияни можуть в зручному форматі (часто, навіть не відвідуючи медичні установи) пройти елементарні обстеження. Серед них в обов’язковому порядку й експрес-тестування на вимірювання цукру крові. Для підвищення ефективності цієї роботи в Міську цільову програму «Здоров’я киян» за ініціативою ДОЗ вперше було внесено зміни, завдяки яким вже у 2018 та 2019 роках буде закуплено тести для ранньої діагностики ЦД», – зазначив Микола Поворозник.

Він наголосив, що у 2017 році під час проведення оздоровчо-профілактичних акцій рівень цукру крові медики виміряли близько 45 тисячам осіб, у 30% із них діагностовано відхилення від норми.

Микола Поворозник закликав киян берегти здоров’я, проходити профілактичні обстеження та відвідувати лікаря. Він нагадав, що у листопаді в столиці стартував проект «Лікар у Вашому домі».

«Це нагода зручно та швидко проконсультуватися з медиками, пройти елементарні тести на визначення індексу здоров’я (виміряти об’єм талії, дізнатися про оптимальну для себе вагу тощо), пройти експрес-діагностування для виявлення на початковій стадії захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету», – наголосив заступник голови КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]