Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кількість нещеплених дітей у закладах освіти Києва за рік зменшилася майже вдвічі (Оновлено)

24 вересня 2019 року, 15:05

У садках та школах міста узагальнено інформацію про кількість дітей, які мають щеплення.

Аналіз щеплень здійснено на підставі довідок, виданих у медичних установах батькам дітей. Наразі нещеплених дітей у школах Києва – 6,7%, у садочках – 9,6%, включно з учнями та вихованцями, яким вакцинація протипоказана.

Починаючи з минулого 2018-2019 навчального року, у закладах освіти Києва проведено широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед учнів, вихованців та їхніх батьків щодо проведення імунізації проти кору. Завдяки спільним зусиллям батьківської громади, столичних освітян та медиків кількість нещеплених дітей у столичних закладах освіти за рік зменшилася майже вдвічі.

Проте у Департаменті охорони здоров’я стверджують, що незважаючи на позитивну тенденцію фактична кількість нещеплених дітей, які кожного дня відвідують школи, дитячі садочки, різноманітні кружки та секції, досить велика. А з урахуванням кількості школярів, які отримали лише одну дозу щеплень замість необхідних двох (тож фактично не є захищеними від інфекційних хвороб), показник не щеплених дітей у столиці є таким, який не забезпечує колективний імунітет.

Це окремо підтверджує епідемічна ситуація в столиці. Зокрема, за 8 місяців 2019 року зареєстровано зростання захворюваності на кір у 2,7 рази (у порівнянні з минулим роком).Тож небезпека спалаху вакцинокерованих інфекційних хвороб у дитячих колективах зберігається на високому рівні.

Наразі Департамент охорони здоров’я очікує уточнену інформацію щодо абсолютної кількості не щеплених дітей, які відвідують навчальні та дошкільні заклади в тому числі – приватні, а також інформацію, про вакцинальний статус дітей, які перебувають на індивідуальному та інших формах альтернативного навчання. Отриману інформацію буде передано у Центри первинної медико-санітарної допомоги для подальшої роботи з імунопрофілактики дитячого населення.

Департамент охорони здоров’я та Департамент освіти і науки рекомендують усім батькам, діти яких ще не отримали планові щеплення, потурбуватися про здоров’я своїх дітей та здійснити процедуру вакцинації, попередньо отримавши консультацію у сімейного лікаря. Це суттєво вплине на створення колективного імунітету в цілому та убезпечить здоров’я дитини.

Звертаємо увагу батьків, що згідно із законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (статті 12 і 15) та «Про запобігання санітарного та епідемічного благополуччя населення» (стаття 27) із метою запобігання захворюванням на туберкульоз, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні профілактичні щеплення є обов’язковими.

Відповідно до ст. 15 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Якщо дитина не має щеплень, батьки мають право обрати альтернативну форму навчання. Заклади освіти Києва готові забезпечити доступ до якісної освіти всім учням за індивідуальною траєкторією.

Довідково.

За календарем щеплень, діти до 6 років повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]