Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кінотеатр «Братислава» перетворять у сучасний культурний центр, зберігши унікальну архітектурну будівлю

05 вересня 2017 року, 18:14

Кінотеатр «Братислава» модернізують і перетворять на сучасний багатофункціональний культурний комплекс. Наразі на розгляді постійних комісій Київради перебуває відповідний проект щодо його ревіталізації, який підготовлено після врахування всіх вимог, пропозицій і зауважень місцевих мешканців, громадських організацій, експертів, депутатів і фахівців Департаменту культури КМДА. Про це йшлося сьогодні на брифінгу «Ревіталізація комунального кінотеатру «Братислава»: партнерство влади та бізнесу в інтересах міста та громади».

«Будівля кінотеатру «Братислава» має бути збережена, тому що це унікальний архітектурний об᾽єкт епохи модернізму. Таких, до слова, лише 4 в Україні, 3 із яких – у Києві: кінотеатри «Братислава», «Лейпциг» і «Кіото». Окрім того, «Братислава» – це й візитівка Оболонського району. Паралельно ми хочемо привести до ладу прибудинкову територію біля будівлі. Зокрема, напроти неї, біля вулиці Архипенка, є намір облаштувати сквер відпочинку», – наголосила лідер громадської кампанії «Врятувати Братиславу», депутат Київради Ганна Свириденко.

Проектом передбачено 3 черги ревіталізації. Перша черга розрахована на 12 місяців. За цей час мають облаштувати великий публічний простір та івент-зону на базі малої зали. Під час 2-ої черги відремонтують дах, великий кінозал і фасад, а під час 3-ої – інші технічні приміщення.

Загалом проект передбачає залучення 800 тисяч доларів, основну частину яких нададуть IT-компанії. Скільки ж коштів на відновлення кінотеатру необхідно виділити з міського бюджету стане відомо після оцінки технічного стану його споруди.

«Для того, щоб у Києві з’являлося все більше IT-проектів, стартапів і нових можливостей для молоді, на базі кінотеатру «Братислава» ми й плануємо створити центр. Тут відбуватимуться відповідні освітні заходи та навчальні програми із залученням успішних лідерів, активних IT-підприємців, IT-компаній. При цьому 10% усіх можливостей у новому центрі вирішено надавати безкоштовно всім охочим за Карткою киянина», – розповів голова наглядової ради ГО «Київ IT Кластер» Максим Дибенко.

За рік із моменту старту проекту заплановано провести семінари, навчальні заходи, івенти за участю понад 2,5 тисяч учасників, а також створити 180 нових стартапів.

За інформацією заступника директора КП «Київкінофільм» Лариси Зубенко, наразі із 17 комунальних кінотеатрів працює лише 10. Інші – закрито, переважно через непристосовані будівлі, що потребують серйозного ремонту.

«Споруда «Братислави», де відсутнє навіть опалення, перебуває в аварійному стані. До того ж фільми там демонструвались на старому обладнанні та, звісно, не приносили жодного доходу. Тому всі комунальні кінотеатри ми намагаємось поступово перетворити на культурні центри. Торік на їхню модернізацію виділено 7,5 мільйонів гривень, які заробило наше комунальне підприємство», – акцентувала увагу Лариса Зубенко.

Загалом же на ремонт усіх комунальних кінотеатрів і модернізацію їхнього обладнання в столичній скарбниці виділено 30 мільйонів гривень на два роки.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]