Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ – лідер за рівнем втілення підприємницької ініціативи

28 серпня 2018 року, 11:45

Поступова дерегуляція економіки на державному рівні, продуктивний діалог у площині «місцева влада – громада – ділова спільнота» та запроваджені муніципальні заходи щодо підтримки малого та середнього підприємництва додають позитивної динаміки у розвиток сприятливого бізнес-клімату столиці.

Так, у першому півріччі поточного року загальна кількість підприємців, зареєстрованих у столиці як платники податків, зросла на 12,3% порівняно до показника минулого року. За інформацією Держаної фіскальної служби в м. Києві, у тому ж періоді від сплати податків та зборів від суб’єктів підприємництва до міського бюджету надійшло 14,1 млрд грн, що перевищує показник аналогічного періоду минулого року у 1,2 рази.

«Про високий рівень реалізації бізнес-ініціативи у Києві свідчать не лише цифри. Численні інновації, впроваджені останнім часом для комфорту та безпеки киян, – результат співпраці муніципалітету із підприємницькою спільнотою на задоволення потреб громади. Бізнес першим упроваджує новітні технології, миттєво реагує на споживчий попит, сплачує значну частину податків і тим самим створює позитивне реноме Києва як ділової столиці», – переконаний директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Андрій Мельничук.

Традиційно малий та середній бізнес становить левову частку серед зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності у місті Києві. За перші шість місяців поточного року кількість фізичних осіб-підприємців збільшилась на 16,2% порівняно до показника 2017 року, зареєстрованих як юридичні особи – на 5,8%. До слова, на 10 тис. осіб наявного у Києві населення припадає 279 малих та 11 середніх підприємств.

У рамках заходів на підтримку розвитку малого та середнього підприємництва від початку року київська міська влада спільно з Німецько-Українським Фондом та банками-партнерами реалізує Програму фінансово-кредитної підтримки для малого та середнього бізнесу. Компенсуючи 50% відсоткової ставки за кредитним договором, КМДА сприяє реалізації інвестиційних проектів малого та середнього підприємництва.

«Наразі вже маємо кілька прикладів успішної реалізації Програми фінансово-кредитної підтримки у Києві. Столичні підприємства – учасники Програми – за кредитні кошти придбали високотехнологічне обладнання. Завдяки компенсації частини відсотків, для підприємства така інвестиція не створює надмірного фінансового тиску та дозволяє рухатись уперед, – зазначає Андрій Мельничук. – У процесі реалізації Програми ми виявили необхідність розширення умов доступу підприємців до кредитних ресурсів за Програмою. У новій редакції вже враховано відгуки та пропозиції і бізнесу, і банків-партнерів. Конструктивний діалог свідчить про поступове відновлення довіри підприємців до влади, а отже – відкриває нові можливості для розбудови рідного міста».

Нагадаємо, розроблений Департаментом промисловості та розвитку підприємництва КМДА проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін до Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053» передбачатиме можливість доступу до фінансово-кредитної підтримки суб’єктів господарювання, що зареєстровані в місті Києві, виробничі потужності яких частково або повністю розміщені на території міста Києва або Київській області та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України; збільшення максимального строку надання ФКП до 72 місяців; кредитування впровадження енергозберігаючих проектів, проектів спрямованих на зменшення енергозатрат та «зелених технологій» виробництва; збільшення видів економічної діяльності ДК 009:2010, які відносяться до основних напрямів діяльності позичальника.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]