Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ, Одеса та Дніпро беруть епідемію СНІДу в Україні під контроль

14 вересня 2018 року, 10:41

Останнім часом у всьому світі проявляється тенденція урбанізації небезпечних захворювань. Україна також не є винятком. Кожна четверта людина з ВІЛ-інфекцією в Україні живе у містах-мільйонниках: Києві, Одесі та Дніпрі. Але в той же час саме у великих містах сконцентровані ресурси, завдяки яким можна вирішити нагальні питання здоров’я, обмінятися інформацією та знайти рішення.

Міські стратегії здоров’я – це ключ до благополуччя та здоров’я громадян. Саме тому великі міста почали об’єднуватись, щоб обмінятися досвідом та успішними практиками у вирішенні соціальних питань та боротьби з небезпечними захворюваннями. У 2016 році Київ, а у 2017 році Одеса приєдналися до міжнародної ініціативи Fast Track Cities, що спрямована на зупинку епідемії СНІДу до 2030 року. На черзі Дніпро.

Вже за рік після приєднання до Паризької декларації у Києві на 30% збільшилася кількість людей, які стали на облік і почали лікування ВІЛ-інфекції. Одеса продемонструвала майже такий самий результат в 2017, збільшивши кількість пацієнтів на лікуванні на 21%.

13 вересня в Одесі під час роботи Міжнародної конференції «Здоров’я в місті» заступники мерів трьох українських міст обмінялися рецептами успіху.

«Запорукою успіху – є лідерство місцевої влади та безпосередньо міського голови. Оскільки сама ініціатива власне і є ініціативою мерів найвпливовіших міст світу. Київ розпочав роботу з розробки муніципальної програми подолання СНІДу та забезпечив усі необхідні ресурси для її виконання. Іншим важливим моментом є спільна робота та відповідальність урядового сектору, неурядових та пацієнтських організацій у досягнені поставлених цілей. Усі нагальні питання ми вирішуємо разом та співголовуємо у Міській координаційній раді з питань ВІЛ. Окремо зазначу, що на міжнародній конференції зі СНІДу, яка відбулася два місяці тому в Амстердамі, Київ був визнаний лідером у боротьбі із ВІЛ/СНІДом», – говорить перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник.

Одеса теж має досягнення у боротьбі з небезпечними захворюваннями – це суттєве розширення фінансування на проблеми ВІЛ-інфекції та туберкульозу.

«Цього року ми ухвалили міську програму, виділивши 66 млн грн на 3 роки на боротьбу з цими захворюваннями. Це вкрай важливо зараз, коли міжнародні донори скорочують діяльність в Україні», – каже заступник мера Одеси Світлана Бедрега.

«Сьогодні саме від великих міст залежить успіх національної відповіді на СНІД, – вважає директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич. – І це не лише моя думка, це один з пріоритетів Спільної програми дій з подолання СНІДу 12 агенцій системи ООН, які складають ЮНЕЙДС та працюють в Україні. Ми очікуємо, що з приєднанням Дніпра до ініціативи  міст-лідерів, ми отримаємо реальні  можливості покінчити з епідемією СНІДу, як виклику громадському здоров’ю в Україні».

Нагадаємо, що 13-14 вересня в Одесі відбулася сьома конференція «Здоров’я в місті». Подія організована МБФ «Альянс громадського здоров'я» за підтримки AFEW International (Нідерланди), Одеської міської адміністрації і організації Knowledge ActionChange (Великобританія).

Заснована в 2012 році, конференція «Здоров’я в місті» зосереджує увагу на здоров’ї та благополуччі людей і розглядає питання вживання алкоголю і наркотиків, здорового харчування, безпечної сексуальної поведінки та попередження насильства, а також факторів, що впливають на здоров’я жителів міст.

Загальна тема конференції в цьому році – «Здорові міста в епоху змін».

Більше про подію на сайті: https://cityhealthinternational.org.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]