Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ вимагає від держави гідної оплати праці медикам – Ганна Старостенко

17 лютого 2022 року, 15:07

Київ вимагає від центральної влади вжити невідкладних заходів щодо належного фінансування системи охорони здоров’я у столиці. За відповідне звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України проголосувало 92 депутати Київської міської ради.

«На сьогодні 20 закладів охорони здоров’я комунальної форми власності не забезпечено коштами в повному обсязі для своєчасної виплати заробітних плат. Місто зі свого боку зробило все можливе, аби підтримати медиків: цього року ми передбачили 1,3 млрд грн на виплату безповоротної фінансової допомоги. Але оплата праці фінансується винятково з державного бюджету. Тож сподіваємося, що нас і наших медиків почують, особливо нині – в умовах пандемії та ймовірного посилення агресії РФ», – наголосила заступниця голови КМДА, депутатка Київради Ганна Старостенко, коментуючи ситуацію, що склалася з виплатою заробітних плат медичним працівникам  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 (щодо встановлення розміру місячної базової заробітної плати лікарям – від 20 тисяч гривень, середньому медперсоналу – від 13,5 тисячі гривень).

За її словами, попри збільшення фінансування державою програми медичних гарантій у поточному році майже на 20%, коштів не вистачає не лише на задеклароване підвищення базового рівня зарплат, а й на покриття необхідного обсягу медичних послуг та закупівлю лікарських засобів.

«І керівники медустанов стали заручниками ситуації – їм вже доводиться вирішувати, куди першочергово витрачати кошти – на придбання медикаментів, аби лікувати пацієнтів, чи на виплату заробітних плат, аби забезпечити гідне життя медичному персоналу», – зауважила Ганна Старостенко.

На її думку, єдиним результатом таких непродуманих заходів центральної влади може стати нестабільна робота закладів охорони здоров’я столиці та протестні дії медичних працівників, які не отримують гідну винагороду за свою роботу:

«А це – неприпустимо для тих, хто щодня стоїть на варті життя та здоров’я наших киян».

Таким чином, у зверненні пропонується:

  • збільшити фінансування програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році на рівень не менше 5% ВВП України;
  • забезпечити в розрахунку тарифів та коригувальних коефіцієнтів базу для визначення компонента оплати праці медичних працівників величину, що є не меншою за 250% середньої заробітної плати за липень 2021 року;
  • збільшити тарифи на оплату медичних послуг із визначенням компонента на оплату праці персоналу;
  • розробити та включити до програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році окремий тариф на надання медичної допомоги постраждалим з політравмою;
  • передбачити у програмі державних гарантій медичного обслуговування населення механізм оплати медичної допомоги особам без документів, що посвідчують особу, в разі надання екстреної медичної допомоги.

Нагадаємо, що згідно з медичною реформою заклади охорони здоров’я фінансуються Національною службою здоров’я України відповідно до контрактування та кількості пакетів медичних послуг, які надає комунальне некомерційне підприємство.  Київ, як засновник медустанов, на сьогодні здійснює лише виплати за комунальні послуги, енергоносії та має право інвестувати у розвиток галузі – фінансувати капітальні ремонти, закупівлю обладнання, безповоротну фінансову допомогу, а також підтримувати медичну галузь за рахунок заходів міських цільових програм.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]