Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада пропонує парламенту врегулювати відносини між співвласниками багатоквартирних будинків і власниками та орендарями приміщень

01 березня 2019 року

Київрада пропонує парламенту врегулювати відносини між співвласниками багатоквартирних будинків і власниками та орендарями приміщень

На пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли рішення звернутися до Верховної Ради із пропозицією внесення змін до законів України з метою врегулювання конфліктів, що виникають між співвласниками багатоквартирних будинків і власниками або орендарями житлових або нежитлових приміщень в них.

«Своїм зверненням Київська міська рада привертає увагу парламенту до проблеми законодавчої неврегульованості питання використання квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках у спосіб, який погіршує якість життя людей, що проживають у таких будинках.  У столиці ця проблема відома як "проблема хостелів", які відкриваються у багатоквартирних будинках без погодження із  співвласниками квартир. Але проблема не вичерпується лише хостелами і потребує комплексного врегулювання», - зазначає співавтор рішення, депутат Київради Леонід Антонєнко.

Він зазначив, що дві спроби законодавчого врегулювання цього питання наприкінці минулого і на початку цього року не мали успіху у парламенті. Серед причин відсутності підтримки цих ініціатив депутат назвав перебирання парламентом компетенції із встановлення заборон на певні види підприємницької діяльності у житлових будинках, яку доречно було б делегувати співвласникам квартир у цих будинках. Заборони не повинні мати універсальний характер і стосуватися навіть і тих будинків, в яких власники бізнесів і власники квартир не мають претензій один до одного.

Перелік видів діяльності, щодо яких ОСББ можуть встановлювати заборони рішенням своїх загальних зборів, доречно затверджувати місцевими радами. Це дозволить врахувати особливості кожного конкретного населеного пункту.

«Дієвість нового регулювання має забезпечуватись істотними санкціями за невиконання рішень ОСББ, у тому числі фінансовими. Натомість власники бізнесів повинні мати можливість скасувати заборони в суді, якщо вони доведуть, що заборони були запроваджені за відсутності доказів того, що відповідні бізнеси створюють незручності для власників і мешканців сусідніх квартир», - уточнив Леонід Антонєнко.

Звернення до Верховної Ради містить додаток із конкретними пропозиціями щодо змін до закону про місцеве самоврядування і до закону про об’єднання співвласників багатоквартирного  будинку.

За відповідне рішення проголосували 68 депутатів Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]