Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила комплексну міську цільову програму «Столична культура 2016-2018»

14 квітня 2016 року, 12:19

За три роки у столиці будуть відреставровані будівлі Київського академічного театру оперети, Київської малої опери, Театру на Подолі, проведені першочергові протиаварійні роботи на пам’ятках культурної спадщини, а також створено їх електронний каталог. Такі завдання визначені у комплексній міській цільовій програмі «Столична культура 2016-2018». За ухвалення документу проголосували 94 депутати Київради.

«Наша головна мета – в умовах обмеженості ресурсів не лише зберегти існуючі історичні, культурні та мистецькі надбання столиці, а й створювати нові сучасні та креативні культурно-мистецькі продукти. Для цього місто використовуватиме не лише бюджетні кошти, а й залучатиме інвесторів та меценатів», – наголосила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Зокрема, за її словами, загальний обсяг фінансування програми на три роки становить 3,2 млрд грн, з них лише 77% – кошти міського бюджету. Решта – власні надходження закладів, залучені кошти та інші джерела фінансування.

«За рахунок цих бюджетних та позабюджетних коштів протягом трьох років ми запланували провести протиаварійні роботи деяких об’єктів культурної спадщини, які знаходяться у критичному стані, здійснити реставрацію дзвіниці Михайлівського золотоверхого монастиря, будинку О. Мурашка, пам’ятника княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозванному та просвітителям Кирилу і Мефодію та пам’ятника Г. Сковороди», – зазначила вона.

Крім того, згідно з ухваленим документом, протягом трьох років буде здійснено паспортизацію об’єктів культурної спадщини, створено електронний каталог пам’яток історії, монументального мистецтва, архітектури та археології, а також здійснено їх ознакування.

У рамках програми заплановано створення Першого підземного археологічного музею з автентичними залишками культурного шару Подолу IX-XVIII ст. та інтерактивне наповнення експозиції за світовими прикладами.

Документ передбачає модернізацію матеріально-технічної бази музеїв, покращення умов зберігання музейних зібрань і реалізацію традиційних та нових мистецьких проектів на партнерських засадах із представниками соціально відповідального бізнесу та меценатами.

Також цільова програма має на меті збереження та розвиток мережі шкіл естетичного виховання у районах міста.

Зазначимо, що програма складається з чотирьох великих розділів – «Київ мистецький», «Київ історичний», «Київ духовний» та «Київ етнічний». Її ключова мета – створення у столиці необхідних умов для розвитку культури, збереження культурної спадщини, підтримка розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності, а також реалізація нових мистецьких проектів та заходів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]