Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила спрощений порядок встановлення меморіальних дощок на честь загиблих Захисників та Захисниць України

21 березня 2024 року, 16:56

Київська міська рада затвердила спрощений порядок встановлення у столиці меморіальних дощок на честь загиблих Захисників та Захисниць України. Таке рішення було прийняте сьогодні на пленарному засіданні Київради більшістю депутатів.

Відповідний проєкт рішення напрацювала підготовча група, до якої увійшли депутати всіх фракцій, представники профільних департаментів КМДА, районних державних адміністрацій і Київ Мілітарі Хабу.

У новому порядку вдосконалено процедури, встановлено чіткі вимоги до художнього оформлення та розміщення, а також утримання й обліку меморіальних дощок. Водночас основна зміна, яка пропонується, – максимально спрощена процедура погодження їх встановлення на честь учасників бойових дій, які загинули внаслідок військової агресії російської федерації проти України, та затвердження єдиного зразку.

Як зазначила депутатка Київради, голова підготовчої групи з розробки нового порядку встановлення меморіальних дощок Вікторія Муха, питання встановлення меморіальних дощок не врегульовано на законодавчому рівні, але водночас набуло особливого значення після початку повномасштабного вторгнення. Кількість звернень за останні роки значно збільшилась, і сьогодні три з чотирьох ініціатив встановлення меморіальних дощок стосуються загиблих Захисників.

«Вшанування пам’яті загиблих Захисників та Захисниць України має особливе значення для родин та для кожного з нас. Для розгляду звернень щодо вшанування пам’яті загиблих Героїв ми пропонуємо запровадити спрощений порядок. По-перше, менший пакет документів треба зібрати. По-друге, делегуємо повноваження розглядати ці звернення райдержадміністраціям. Це скоротить строки розгляду та шлях від ініціативи встановити пам’ятну дошку до моменту реалізації», – наголосила Вікторія Муха.

За її словами, також затверджено єдиний зразок меморіальної дошки на честь загиблих Захисників та Захисниць України, що також спростить цей механізм для родин та дозволить започаткувати й надалі впроваджувати єдину концепцію меморіалізації загиблих у російсько-українській війні.

«Окрім запровадження спрощеної процедури для загиблих Захисників і Захисниць, у новому порядку встановлюються чіткі вимоги до художнього оформлення та розміщення, а також утримання та обліку меморіальних дощок. Разом із тим, на рівні міста прийматимуть рішення про встановлення меморіальних дощок у центральній частині Києва в межах буферної зони об’єктів всесвітньої спадщини та на будинках-пам’ятках місцевого і національного значення. У цих випадках застосовуватиметься вдосконалений чинний порядок», – підкреслила Вікторія Муха.

Для встановлення меморіальних дощок на честь загиблих Героїв замовник подає на ім’я Київського міського голови письмову заяву.

До заяви додаються:

  • історико-біографічна довідка про особу, яку хочуть увіковічнити шляхом встановлення меморіальної дошки, з детальним описом бойового шляху;
  • кольорові світлини фасаду будинку та пропонованого місця розташування меморіальної дошки;
  • проєктна пропозиція меморіальної дошки, яка повинна відповідати типовому зразку, із зазначенням місця розташування дошки на фасаді;
  • письмова згода балансоутримувача (власника) будівлі або споруди, на якій пропонується встановити меморіальну дошку;
  • висновок Інституту української мови Національної академії наук України щодо тексту напису на меморіальній дошці;
  • письмова згода замовника щодо фінансування робіт із проєктування, виготовлення, встановлення меморіальної дошки;
  • письмова згода родичів (вдова/вдівець/діти/батьки/рідні брати або сестри, у разі їх наявності) особи, памʼять якої увічнюється, на встановлення меморіальної дошки;
  • копії документів, які підтверджують смерть учасника бойових дій внаслідок військової агресії російської федерації проти України;
  • копії нагородних документів, які підтверджують заслуги загиблого учасника бойових дій перед Україною (за наявності).

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]